Terhesség

Okozhat vajúdást az ijedtség?

Az ijedtség vagy a félelem okozhat korai összehúzódásokat?
2021. November 29.
Okozhat vajúdást az ijedtség? (Fotó: Getty Images)

Az emberek egy része szereti az ijesztő, akár félelmetes filmeket, rémtörténeteket, bűnügyi podcasteket, és hasonlókat. A romper.com még korábban, a Halloween kapcsán vetette fel, hogy abban az esetben, ha valaki kismama, aki kedveli is ezeket a tartalmakat, kell-e amiatt aggódnia például, hogy annyira fél, annyira megijed, hogy az esetlegesen szüléshez vezethet?

Megindulhat a vajúdás a terhesség alatti félelem miatt?

A félelmeket egyelőre félretéve, még mindig nagyon sok ismeretlen dolog övezi a szüléshez vezető körülményeket, ami az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium (ACOG) szerint leginkább a terhesség 38. hete után következik be. “Az évek óta tartó kutatások ellenére a tudósok nem tudják pontosan, hogyan és mikor indul el a szülés” – mondta el Dr. Ilina Pluym, szülész-nőgyógyász és az UCLA David Geffen Orvostudományi Iskola anyai magzatgyógyászati részlegének adjunktusa a portálnak. “Tudjuk, hogy bizonyos hormonális változásokra van szükség a szülés elindulásához, de az nem egyértelmű, hogy mi váltja ki ezt a hormonális választ.”

Az oxitocin és a prosztaglandin hormonok részt vesznek a szülés beindításában. A portál felteszi a kérdést, hogy mi van például akkor, ha egyedül vagyunk otthon, és esküdni mernénk, hogy lépteken hallottunk a lépcsőn: ez például elindíthatja a testi reakciók olyan sorozatát, amelyek potenciálisan hormonokat is érinthetnek, és összehúzódásokat okozhatnak? “A katekolaminok felszabadulásával járó ‘üss vagy fuss’ reakció lelassítja az oxitocin felszabadulását, amely hormon serkenti az összehúzódásokat” – magyarázta Pluym, aki hangsúlyozta, hogy evolúciós szempontból ez fontos válasz volt, hiszen lehetővé tette egy nő számára, hogy biztonságban legyen szülés előtt.

Milyen félelmek lehetnek hatással a vajúdásra?

Fontos megérteni a különbséget az ijedtség, az ideiglenes félelem, és a komoly stressz között. “Bizonyíték/konszenzus van arra vonatkozóan, hogy a krónikus stressz hozzájárulhat a korai vajúdáshoz, éppúgy, mint a nagyon jelentős mértékű stressz, mint például egy szeretett személy elvesztése vagy egy várandós anya betegsége” – mondta el a Dr. Joel Greenya, a Mayo Clinic Health háziorvosa, és hozzátette, hogy az ijedtségből származó stressz nem egészen ugyanaz a válasz. “A szüléshez hozzájáruló fő hormonok közül néhány az oxitocin, az endorfin és az epinefrin. De pusztán az ijedtségből származó epinefrin – adrenalin – mennyisége sokkal kevésbé valószínű, hogy elindítja ezt a bonyolult folyamatot.”

A hosszan tartó stressz nem jó a szervezet számára, akár várandós valaki, akár nem. Pluym elmondta a portálnak: “A hosszú távú krónikus stressz nem szorosan összefüggésbe hozható a korábbi összehúzódásokkal és szüléssel.”

Pluym szerint általánosságban elmondható, hogy: “Valamilyen rövid hatású dolog, mint például egy ijesztő film megtekintése, nem ad okot az aggodalomra. A jelentős félelem, szorongás és a kapcsolódó stressz hosszan tartó időszaka potenciálisan okozhat terhességi szövődményeket.” Greenya olyan példákat említ, mint egy trauma, betegség, vagy egy szeretett személy elvesztése. Tehát, ha valaki hosszabb ideje tapasztal félelmet vagy stresszt, érdemes szakemberhez fordulnia.

Azonban ha egy kismama szereti az ijesztő filmeket, ezeket nyugodtan megnézheti a várandósság alatt is – nincs arra semmiféle tudományos bizonyíték, hogy ezeket kerülni kellene a terhesség idején.

Forrás: romper.com