Terhesség

OGTT – Ezt kell tudnod a terheléses vércukorvizsgálatról

Minden kismamának kötelező részt venni az OGTT vizsgálaton, hiszen a várandósság miatt kialakulhat 2-es típusú diabétesz. Ha a vizsgálatra készülsz, van néhány dolog, amellyel érdemes tisztában lenned - cikkünkben ezekről olvashatsz.
2017. November 06.

OGTT – Ezt kell tudnod a terheléses vércukorvizsgálatról

Mi is az OGTT?

Az OGTT (Oral Glucose Tolerance Test, azaz orális glükóz-tolerancia teszt), más néven a terheléses vércukorvizsgálat segítségével az addig panaszokat még nem okozó diabéteszt, inzulinrezisztenciát tudják megállapítani, illetve a várandóság alatt kialakuló terhességi cukorbetegséget. Ugyanis a várandósság a cukorbetegségre is hajlamosít, hiszen a megváltozott hormonműködés miatt zavar léphet fel a szénhidrát-anyagcserében, ha a hasnyálmirigy nem tud megbirkózni a felmerült nagyobb inzulinigénnyel.

Mikor végzik a terheléses cukorvizsgálatot?

Az OGTT-t általában a terhesség 24-28. hetében végzik, a vizsgálatra a beutalót a nőgyógyász illetve a háziorvos adhatja ki. Abban az esetben, ha a kismama családjában előfordul cukorbetegség halmozódás – tehát több közeli rokona is küzd a betegséggel, illetve ha vannak egyéb cukorbetegségre hajlamosító tényezők, akkor az orvos korábban is elrendelheti a vizsgálatot, mint a 24. hét.

Hogyan zajlik az OGTT vizsgálat?

A terheléses vércukorvizsgálat egy sima vérvétellel indul, amelyet reggeli éhgyomorra végeznek – ilyenkor tanácsos a vérvétel előtti 10-12 órában már semmit sem enni, hogy ez ne befolyásolja az értékeket. Az első vérvétel után egy cukoroldatot kell meginnod, amelyben 75 gramm szőlőcukor van – ezt nagyjából 3 dl folyadékban oldják fel. Hogy ne legyen olyan édes, ha viszel magaddal egy citromot, akkor engedélyezik, hogy azt belefacsard, mielőtt megiszod.

Az OGTT vizsgálat egy újabb vérvétellel zárul: 2 órával a cukoroldat elfogyasztása után vesznek tőled ismét vért. A 2 órát nyugalomban, ülve kell eltöltened, illetve ez idő alatt sem folyadékot, sem ételt nem vehetsz magadhoz – ugyanis ha mozogsz, eszel vagy iszol, az befolyásolhatja az eredményt. Készülj úgy az OGTT vizsgálatra, hogy viszel magaddal egy palack vizet és legalább egy szendvicset, anélkül ne indulj el a kórházból, hogy ezeket ne fogyasztottad volna el, különben rosszul lehetsz!

Mit mutat az OGTT eredménye?

Ha az első vérvételkor a vércukorszint 6 mmol/l alatt van, a terheléses vizsgálat után pedig 7,8 mmol/l alatt, nem beszélhetünk terhességi cukorbetegségről. Ha az OGTT előtt az érték 6-7 mmol/l között van, az OGTT után pedig 7,9-11 mmol/l között, az inzulinrezisztenciát feltételez, ha pedig az első vérvétel értéke 7 mmol/l, a második vérvételé 11 mmol/l felett van, akkor az OGTT eredménye terhességi diabéteszt mutat. Amennyiben fennáll a terhességi cukorbetegség, feltétlenül konzultálj a kezelőorvosoddal és egy dietetikussal, mert személyre szabott diétát kell majd tartanod mind a kicsi, mind a saját egészséged érdekében.

Kapcsolódó cikkeink: