Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nyilallás lent és hátul

Szerző: Babaszoba.hu

2007. szeptember 6. | Frissítve: 2018. április 7.

Forrás: Kismama magazin

Mi lehet ez? Különösen az első babát váróknál adhat okot némi riadalomra az éles, szúró fájdalom, vagy izomhúzódáshoz hasonló érzés, amelyet a méh tartószalagjainak feszülése okoz.

Képzeljünk el egy felfújt lufit, amelyet több oldalról is szalagokkal próbálunk az asztalhoz rögzíteni, miközben odabent mocorog a kisbaba. Valahogy így tartják a méhet ezek a kötőszövetből álló szalagok is, és bizony előfordulhat, hogy tágulásuk, lazulásuk közben átmenetileg feszülő érzést okoznak, különösen az erőteljes magzatmozgások, bukfencek idején.
Az első babát várók a 18-20. hét előtt nem szokták észrevenni babájuk mozgását. Ezek az első mozdulatok még igazán könnyedek, mintha buborékok vagy pillangók szállnának a hasunkban.

A terhesség előrehaladtával egyre kellemetlenebbé válhat a baba mozgása

Nem ritka jelenség a terhesség korai szakaszában fellépő szúró vagy nyilalló érzés az alhas tájékán. Ennek oka, hogy a méhizomzat időnként összehúzódik, ami a méhszalagok feszülésével jár. Általában veszélytelen ez a nyilalló érzés, azonban a magunk megnyugtatása miatt mégis érdemes szólni erről a terhesgondozáson. Másrészt előfordulhat, hogy súlyos probléma áll a háttérben (például méhen kívüli terhesség) és ennek egyik jele is lehet a hasfájás, a szúró érzés. Ha erős, éles fájdalmat észlelnénk, amit esetleg vérzés is kísér, haladéktalanul forduljunk orvoshoz!
A terhesség korai szakaszában a nyilalló érzést gyakran okozza a túlzott stressz és fáradtság, figyeljünk oda testünk jelzésére, pihenjünk minél többet.
A magzat mozgása az terhesség előrehaladtával egyre erősödik, sőt, az utolsó harmadban sokszor már igen nagy fájdalmat is okozhat, ha a babának mozogni támad kedve.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák