Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nyakfájás a terhesség alatt

Szerző: Babaszoba.hu

2021. március 3. | Frissítve: 2021. szeptember 25.

Forrás: babaszoba.hu

A hátfájás mellett a nyakfájás is gyakori panasz a terhesség alatt. Főként a harmadik trimeszterben jellemző, és a testtartás megváltozása a fő kiváltó oka.

Nyakfájás a terhesség alatt (fotó: Getty Images)

Mi okozza a nyakfájdalmat terhesség alatt?

A terhesség alatti nyakfájdalmat sok változás okozhatja. A legtipikusabbak:

  • Megnövekedett testsúly. A megnövekedett testsúly jobban megterheli az izmokat és az ízületeket.
  • Rossz testtartás. A növekvő has a gerincet terheli meg jelentősen. A rossz "u" alakú testtartás hozzájárulhat a nyaki fájdalomhoz. Attól is lehet nyaki fájdalom, ha a laptop fölött görnyedünk, rossz széken ülünk - igaz ehhez nem kell terhesnek lenni.
  • Alvásproblémák. Főként a harmadik trimeszterben problematikus az alvás: jellemző a többszöri éjszakai felébredés és az is, hogy szinte nincs olyan alvási póz, ami kényelmes lenne a kismamának. A kényelmetlen testhelyzet előidézheti, hogy reggel merev és fájdalmas nyakkal ébredünk.

A nyakfájdalom típusai

A nyaki fájdalom típusai és tünetei különfélék. Okai lehetnek:

  • Izomhúzódás. Oka lehet, ha túl hosszú ideig ugyanazon pozícióban ülünk, tartjuk magunkat (olvasás, számítógép billentyűzetének használata, stb)
  • Nyaki görcs. A feszes vagy merev nyak reggel görcsös lehet - amikor a nyaki izmok önkéntelenül megfeszülnek. Ennek oka lehet, ha rossz testtartásban alszunk.
  • Fejfájás. A fej hátsó részéből kiinduló lévő fájdalom a nyakba is sugározhat.
  • Becsípődött ideg. A becsípődött gerincideg szintén kiválthat nyaki fájdalmat. A fájdalom olyan éles lehet, mintha tűvel szurkálnának, és kisugározhat a karokba és kezekbe is.
  • Nyaki sérülés. Esés, beverés válthatja ki.
  • Nyakba sugárzó fájdalom. A test más részén keletkezett fájdalom kisugározhat a nyakba is.

Hogyan lehet enyhíteni a nyaki fájdalmat terhesség alatt?

Terhesség alatt enyhíthető a nyaki fájdalom nyújtással, a feszes izmok lazításával: a fejet az egyik oldalra billentjük, anélkül, hogy a vállunkat felemelnénk. A másik oldalra is billentsük a fejünket. Naponta többször végezzük el ezt a gyakorlatot.
Meleg vagy hideg: mindkettő segíthet (attól függ persze, hogy mi váltja ki a fájdalmat). Meleg zuhany, meleg borogatás vagy hűvös borogatás is enyhítheti a panaszokat. Sőt, sokszor a kettő kombinációja a leghatásosabb.
Igyekezzünk jól tartani magunkat. Toljuk le a vállunkat, ne görbítsük, ne húzzuk föl őket a fülünkig. Figyeljünk a hasizmaink helyes tartására is.
A terhességi párna is sokat javíthat a nyaki fájdalmon.
Gyengéd masszázs. Elképesztően jótékony hatása van egy jó masszázsnak a nyaki fájdalomra. Keressünk olyan masszőrt, aki kifejezetten várandós masszázsban járatos.
Ha nagyon szükséges fájdalomcsillapítót is bevehetünk, de ezt körültekintően tegyük, beszéljünk előtte az orvosunkkal.
A terhességi alatti nyaki fájdalom türelemmel és otthoni gyógymódokkal javulni szokott. Azonban ha egyre rosszabb, fejfájással, zsibbadással jár, átterjed a fájdalom a karokba vagy a lábakba, akkor forduljunk orvoshoz.
(Cikk forrása: whattoexpect.com)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Még nem vette fel a babaváró hitelt? (X)

Összegyűjtöttük az öt legfontosabb tudnivalót az állami kamattámogatott babaváró hitelről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések