Terhesség

Nyakfájás a terhesség alatt

A hátfájás mellett a nyakfájás is gyakori panasz a terhesség alatt. Főként a harmadik trimeszterben jellemző, és a testtartás megváltozása a fő kiváltó oka.
2021. Március 03.
Nyakfájás a terhesség alatt (fotó: Getty Images)

Mi okozza a nyakfájdalmat terhesség alatt?

A terhesség alatti nyakfájdalmat sok változás okozhatja. A legtipikusabbak:

  • Megnövekedett testsúly. A megnövekedett testsúly jobban megterheli az izmokat és az ízületeket.
  • Rossz testtartás. A növekvő has a gerincet terheli meg jelentősen. A rossz “u” alakú testtartás hozzájárulhat a nyaki fájdalomhoz. Attól is lehet nyaki fájdalom, ha a laptop fölött görnyedünk, rossz széken ülünk – igaz ehhez nem kell terhesnek lenni.
  • Alvásproblémák. Főként a harmadik trimeszterben problematikus az alvás: jellemző a többszöri éjszakai felébredés és az is, hogy szinte nincs olyan alvási póz, ami kényelmes lenne a kismamának. A kényelmetlen testhelyzet előidézheti, hogy reggel merev és fájdalmas nyakkal ébredünk.

A nyakfájdalom típusai

A nyaki fájdalom típusai és tünetei különfélék. Okai lehetnek:

  • Izomhúzódás. Oka lehet, ha túl hosszú ideig ugyanazon pozícióban ülünk, tartjuk magunkat (olvasás, számítógép billentyűzetének használata, stb)
  • Nyaki görcs. A feszes vagy merev nyak reggel görcsös lehet – amikor a nyaki izmok önkéntelenül megfeszülnek. Ennek oka lehet, ha rossz testtartásban alszunk.
  • Fejfájás. A fej hátsó részéből kiinduló lévő fájdalom a nyakba is sugározhat.
  • Becsípődött ideg. A becsípődött gerincideg szintén kiválthat nyaki fájdalmat. A fájdalom olyan éles lehet, mintha tűvel szurkálnának, és kisugározhat a karokba és kezekbe is.
  • Nyaki sérülés. Esés, beverés válthatja ki.
  • Nyakba sugárzó fájdalom. A test más részén keletkezett fájdalom kisugározhat a nyakba is.

Hogyan lehet enyhíteni a nyaki fájdalmat terhesség alatt?

Terhesség alatt enyhíthető a nyaki fájdalom nyújtással, a feszes izmok lazításával: a fejet az egyik oldalra billentjük, anélkül, hogy a vállunkat felemelnénk. A másik oldalra is billentsük a fejünket. Naponta többször végezzük el ezt a gyakorlatot.Meleg vagy hideg: mindkettő segíthet (attól függ persze, hogy mi váltja ki a fájdalmat). Meleg zuhany, meleg borogatás vagy hűvös borogatás is enyhítheti a panaszokat. Sőt, sokszor a kettő kombinációja a leghatásosabb.Igyekezzünk jól tartani magunkat. Toljuk le a vállunkat, ne görbítsük, ne húzzuk föl őket a fülünkig. Figyeljünk a hasizmaink helyes tartására is.A terhességi párna is sokat javíthat a nyaki fájdalmon.Gyengéd masszázs. Elképesztően jótékony hatása van egy jó masszázsnak a nyaki fájdalomra. Keressünk olyan masszőrt, aki kifejezetten várandós masszázsban járatos.Ha nagyon szükséges fájdalomcsillapítót is bevehetünk, de ezt körültekintően tegyük, beszéljünk előtte az orvosunkkal.A terhességi alatti nyaki fájdalom türelemmel és otthoni gyógymódokkal javulni szokott. Azonban ha egyre rosszabb, fejfájással, zsibbadással jár, átterjed a fájdalom a karokba vagy a lábakba, akkor forduljunk orvoshoz.(Cikk forrása: whattoexpect.com)