Terhesség

Növeli a terhességi depresszió esélyét, ha nem kap elég támogatást a kismama

Legyen szó egy csésze tea melletti beszélgetésről, egy babaruha kölcsönadásáról, a család és a barátok támogatása nagyban hozzájárulhat a terhesség alatti jóléthez.
2021. November 09.
Ezért fontos, hogy a környezet támogassa a kismamát (fotó: Getty Images)

Ausztráliában körülbelül minden negyedik terhes nő szenved a depresszió tüneteitől, minden ötödik pedig szorongásos tünetekről számol be, az alacsony szociális támogatással rendelkezők nagyobb kockázatnak vannak kitéve – derül ki egy új kutatásból.

A BMC Pregnancy and Childbirth című folyóiratban közzétett tanulmány 493, 34 és 39 év közötti, Ausztráliából származó terhes nő felmérésén alapult, akiket az Australian Longitudinal Study on Women’s Health kohorszából választottak ki.

“Bár a terhesség a boldogság és az öröm időszaka lehet, fokozott stresszel is járhat, különösen az első terhességüket átélő nők számára” – mondta a tanulmány társszerzője, Asres Bedaso a medicalxpress.com-nak. “A terhesség alatti mentális egészségügyi problémák, mint például a depresszió vagy a szorongás, növelik a terhességi komplikációk és más súlyos egészségügyi problémák, köztük a szülés utáni depresszió és a kötődési zavarok esélyét, ezért fontos, hogy megtaláljuk a módját e kihívások kezelésének” – tette hozzá.

A terhesség alatti szorongás a terhességgel, a szüléssel és a baba egészségével kapcsolatos túlzott aggodalmakat jelenti. A depresszió tünetei közé tartozik az alacsony önbecsülés, az értéktelenség érzése, az étvágytalanság, a fáradtság és a gyenge koncentráció.

A kutatók a szociális támogatás három különböző aspektusát vizsgálták: az érzelmi/információs támogatást (pozitív, empatikus tanácsadás és tájékoztatás), a kézzelfogható támogatást (anyagi, pénzügyi segítség) és a szeretetteljes támogatást/pozitív társas interakciót (szeretet és ragaszkodás).

Megállapították, hogy a szorongásos tünetek hétszer magasabbak voltak azoknál a terhes nőknél, akik alacsony szintű szeretetteljes támogatásról számoltak be, a depressziós tünetek négyszeresére nőttek azoknál a nőknél, akik alacsony szintű érzelmi támogatást kaptak.

“A szociális támogatás egyes területei és a szülés előtti depresszió és szorongás közötti kapcsolat megértése segítheti a döntéshozókat és az egészségügyi szakembereket a terhes nők jólétét javító, konkrét közösségi alapú társadalmi támogatási programok létrehozásában” – fogalmazott Bedaso.

(Cikk forrása: medicalxpress.com)