Terhesség

Növekedhet a testhőmérséklet a terhességtől?

A babavárás számos változással, tünettel jár együtt, ezek közül az egyik lehet, hogy állandóan úgy érzed, hogy meleged van. De valóban növekedhet a testhőmérséklet a babavárás idején?
2020. December 08.
Növekedhet a testhőmérsékleted, amikor babát vársz? (Fotó: Getty Images)

A Romper.com internetes portálnak Dr. Jason Van Bennekom, a Baptist Health egészségügyi szervezet szülésznőgyógyásza mondta el, hogy a testhőmérséklet valóban emelkedik a terhesség során – már az első trimeszterben tapasztalhatók olyan anyagcsere-változások, amelyek 1 °C-kal megemelhetik a testhőmérsékletet. A szakember szerint ezt olyan tényezők okozzák együttesen, mint többek között a hormonális változások, a növekvő pulzusszám és a fokozott nyugalmi anyagcsere. De közrejátszik a szervezet többletmunkája, amely a baba hordásával jár együtt, illetve a babától származó hő is.

Tehát az, hogy ilyenkor a szokásosnál egy kicsit magasabb a testhőmérséklet, hogy jobban izzadsz, teljesen normális. Azonban ha lázad van, azt komolyan kell venni.

Dr. Sarah Elizabeth Little, a Brigham&Női Kórház (Brigham&Women’s Hospital) szülésznőgyógyásza, a Harvard Orvosi Iskola (Harvard Medical School) adjunktusa elmondta a portálnak, hogy az enyhe testhőmérséklet emelkedés még normális, de a 38 °C vagy afeletti láz valamilyen mögöttes fertőzést is jelezhet. Little szerint a bármilyen okból bekövetkezett magasabb testhőmérséklet – különösen a 38,8 °C feletti – a vetélés vagy bizonyos születési rendellenességek fokozott kockázatával járhat. (A Romper.com megjegyzi, hogy a várandósság idején ezért szokták javasolni a kismamának, hogy kerülje a forró fürdőt is.)

Éppen ezért láz esetén feltétlenül fordulj a kezelőorvosodhoz, még abban az esetben is, ha egyébként jól vagy.

A húgyúti fertőzések és az influenza szövődményei is fokozott kockázatot jelenthetnek a terhes nőknél. Dr. Jose Nieves-Melendez, a Jacksonville-i Baptist Health szülész-nőgyógyász munkatársa szerint ez is egy oka annak, hogy az orvosok szerint komolyan kell venni a lázat a leendő anyukáknál. A szülész-nőgyász felhívta a figyelmet arra, hogy lázzal együtt tapasztalva a következő tünetek esetén is fel kell keresni a kezelőorvost:

  • hasi vagy kismedencei fájdalom
  • csökkent magzati mozgás (főként a 28. hét után)
  • hüvelyi vérzés vagy rendellenes folyás
  • légszomj
  • testfájdalmak vagy ízületi fájdalmak

A normál testhőmérséklet ingadozás esetén a legjobb, amit tehetsz, hogy jól érezd magad, ha hozol egy kevés életmódbeli változtatást. Van Bennekom szerint javasolt kerülni a túl meleg környezetet, hidratáltnak maradni, pihenni. Emellett célszerű minimalizálni a koffeinfogyasztást, és a túl fűszeres ételeket is.