Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Novák Katalin véleménye az otthonszülésről és a hálapénzről

Szerző: Babaszoba.hu

2017. december 31.

Forrás: MedicalOnline

Családbarát szülészeteket szorgalmaz Novák Katalin, az Emmi családügyekért felelős államtitkára. A paraszolvencia szerinte nehéz kérdés a szülészeti ellátásban.

Novák Katalin véleménye az otthonszülésről és a hálapénzről
A Mandiner készített interjút Novák Katalinnal, az Emmi családügyi államtitkárával.
Novák Katalin elmondta, hogy szabadságot kell biztosítani a nőknek ahhoz, hogy megválaszthassák hol szüljenek, mindaddig, amíg az a baba életét nem veszélyezteti. Minden esetben a szülő nő döntése kell, hogy legyen a szülés körülményeinek megválasztása, legyen az otthonszülés vagy intézményi szülés. Otthonszülést ma Magyarországon kevesen választanak, mondta az államtitkár, a többség kórházban szeretne szülni.
A kórházi szülések körülményei és a szülés élménye meghatározza a későbbi gyermekvállalási kedvet, ezért a lehető legjobb szülésélmény biztosítása szükséges. Ezért az a feladat, hogy a kórházi szülés intimitását biztosítsák, hogy lelkileg is biztonságban érezhessék magukat a szülő nők.
"Ma hetvennyolc intézményben működik szülészet Magyarországon, mindegyiket ennek szellemében kell átalakítanunk, és ezt a munkát már megkezdtük. Nemcsak infrastrukturálisan kell megfelelni az igényeknek, hanem szemléletben is. Egy pozitív szülésélmény ösztönző lehet további gyermekek vállalására, ahogy egy negatív tapasztalat pedig eltántorítóan hathat"- mondta Novák Katalin.
A hálapénzzel kapcsolatban az államtitkár azt mondta, hogy az akkor rossz, ha valaki nem önszántából adja, hanem előre meghatározzák azt, ez már nem is hálapénz, ezt a törvény is tiltja, tette hozzá. Az államtitkár úgy látja, hogy egyre több a paraszolvencia-mentes intézmény és orvos, amihez hozzájárult a Markusovszky-ösztöndíj, és az egészségügyi béremelés.
A szülészet területén az államtitkár szerint azért nehéz kérdés a paraszolvencia, mert szemben Nyugat-Európával, itthon a családok ragaszkodnak az általuk kiválasztott orvoshoz, az pedig kérdés, hogy minden ellenszolgáltatás nélkül elvárható-e egy orvostól, hogy munkaidején kívül is folyamatosan rendelkezésre álljon.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Még nem vette fel a babaváró hitelt? (X)

Összegyűjtöttük az öt legfontosabb tudnivalót az állami kamattámogatott babaváró hitelről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések