Terhesség

Nők tízezreinek életét menthetik meg ezzel szülés után

Évente hetvenezer nő hal meg a szülést követő vérzés miatt. Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint mind hatásosság, mind biztonságosság szempontjából oxitocin helyett karbetocint kéne adni a vérzés csillapítására.
2018. Augusztus 12.
Nők tízezreinek életét menthetik meg ezzel szülés után

Jelenleg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az oxitocint ajánlja a szülést követő jelentős mértékű vérzés csillapítására. Ugyanakkor a világ számos régiójában nehezíti az oxitoxin alkalmazását, hogy +2 és +8 °C közötti hőmérsékleten szabad csak szállítani és tárolni, ellenkező esetben a bomlási folyamatok a hatóanyag-tartalom csökkenéséhez, hatásvesztéshez vezethetnek.

Egy nemrégiben megjelent vizsgálat eredményei szerint azonban oxitocin helyett karbetocin alkalmazása lenne szükséges a szülést követő vérzések csillapítására, mind hatásosság, mind biztonságosság szempontjából.

A nagy esetszámú vizsgálatot a világ 10 országában (Argentína, Kenya, India, Egyiptom, Nigéria, Szingapúr, Dél-Afrikai Köztársaság, Uganda, Thaiföld és az Egyesült Királyság) végezték el, mintegy 30.000 nő bevonásával. A vizsgálatban részt vevő nők vagy karbetocint vagy a hagyományos oxitocint kapták meg injekció formájában szülést követően. A vizsgálat során mind az oxitocint, mind a karbetocint hűtőszekrényben tárolták annak érdekében, hogy az oxitocin hatásossága ne csökkenjen.

A karbetocin felhasználhatósági időtartama 3 év, és maximum 30 °C-on, 75 százalékos relatív nedvességtartalmú környezetben tárolva sem veszíti el hatékonyságát.

Ez a gyógyszer forradalmasíthatja a lehetőségeinket, amik az anyák és a gyermekeik életben maradásának a biztosítására jelenleg a kezünkben vannak – idézi a pharmaonline a WHO általános igazgatója, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus véleményét.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: PharmaOnline