Terhesség

Nő vagy férfi legyen a szülészorvosom?

Kriszta arról beszél, miért ragaszkodik ahhoz, hogy nő legyen az orvosa, Orsi pedig arról, miért választ mindenképpen férfit.
2011. Október 12.

A nő tudja, mit érzek

Három babánk van, nagyon szép szülések állnak mögöttem. Mindenképpen nő szülész-nőgyógyászt akartam. Úgy gondolom, hogy a férfi nőgyógyásznak csak távoli elképzelése lehet arról, milyen a szülés – egy férfi orvos nem képes teljes odaadással és a történéseket valóban megértve szülést kísérni, hiszen nincs, nem lehet saját tapasztalata. Szerintem már a várandósság alatti lelkiállapotot sem képes átérezni, esetleg hisztinek minősíti.

Ugyanez érvényes a vajúdásra is, hogy csak könyvekből bemagolva nem lehet jól hozzáállni, ott olyan mély és elemi dolgok történnek, amelyeket engedni kell, nem uralni. Ez egy férfi számára ijesztő lehet. Szerintem éppen ezért könnyebben végez beavatkozásokat, fekteti fel a szülő nőt az ágyra, hisz számára úgy átláthatóbb, könnyebben irányítható a helyzet. Talán a férfi hajlamosabb a „ráfekszem és kinyomom a gyereket” mutatványra, és persze a gátmetszésre is, neki úgyis mindegy. Többek között ezért is választottam nőt, mert úgy reméltem, már a gátseb ellátásánál is jobban odafigyel, mert tudja, mekkora szenvedést okozhat, ha nem jól gyógyul ez a terület.

És még egy ok, amiért nőt választottam. Ezt kicsit nehéz megmagyarázni, de a lényege, hogy kínosnak találtam volna a vizsgálatokat és a szülést is egy férfi közreműködésével vagy akár jelenlétében is. Csak nőket akartam tudni magam körül, akik megértenek, így csak a doktornő volt velem és a dúlám.

(Kriszta, 33, könyvtáros)

A férfi csodál és vigyáz ránk

Amikor az első gyerekemet vártam, mint minden várandós nő, én is arra törekedtem, hogy a legjobb és legbiztonságosabb körülményeket teremtsem meg a kisbabám számára a terhesség és a szülés során is. Egy anya számára a világon a legfontosabb a gyereke egészsége – ezért elsősorban szakorvosra van szüksége. Orvosi szaktudása egyformán magas szintű lehet egy férfi és egy nő szülész-nőgyógyásznak.

A terhesség legalább annyi érzelmi, mint amennyi biológiai változást idéz elő az anyai szervezetben. Én olyan orvost kerestem, aki meghallgat, ha lelki támogatásra van szükségem, megért, ha szorongok. Mindezt egy férfi szülész jobban meg tudja adni, mivel a férfiaknak van egy nagyszerű képességük: csodálattal tekintenek a nőkre, a nőiség e legszebb állapotára. Ennek révén tudnak olyan megértést, együttérzést, támogatást adni kismamáiknak, szülő nőiknek, amit egy női orvostól aligha kaphatnak meg. A doktornő, aki talán már maga is szült, természetesnek veszi várandós páciensének minden fizikai-lelki állapotát, és kiváló szakértelme mellett sem mondható el róla, hogy úgy csodálná a nőt, ahogy egy férfi.

A nő lehet empatikus, nagyon könnyen bevonódhat abba az érzelmi körbe, amely a vajúdó anyát körülveszi. Úgy gondolom, hogy ez a tulajdonság még értékes is lehet egy sima, komplikációmentes szülésnél, de veszélybe sodorhatja a családot, ha valami baj van. A férfi kívülállóként határozottabban, gyorsabban dönt, és képes félretenni érzelmeit, ha életet kell menteni. Nekem ez a tudat ad biztonságot.

(Orsi, 30, rendezvényszervező)

Kapcsolódó cikkeink:

Így találd meg a tökéletes nőgyógyászt!

A terhesgondozás menete: vizsgálatok és tennivalók

Várandósgondozási kiskönyv, avagy a terhes kiskönyv

Forrás: Kismama magazin