Terhesség

Nincs is szükség petesejtre az utódnemzéshez?

A tudomány a jelek szerint győzelmet arathat a természet felett:egy új felfedezés rávilágít arra,hogy nincs feltétlenül petesejtre szükség az embrió létrehozásához, így aztán elképzelhető,hogy a jövőben akár két férfinak is lehet közös-biológiai-gyermeke.
2016. Szeptember 21.

Nincs is szükség petesejtre az utódnemzéshez?

Az állatvilágban előfordul, hogy a petesejt megtermékenyülés nélkül is embriót hoz létre, a szűznemzés – parthenogenesis – során létrejövő embrió ugyanakkor csupán néhány napig élhet. A szűznemzést ugyanakkor laboratóriumi körülmények mesterségesen is elő lehet idézni. A University of Bath szakemberei azt vizsgálták, hogy mi történik akkor, ha a szűznemzés során létrejövő embrió spermát kap, és kiderült, hogy bizonyos esetekben egészséges utód születik ezekből a kísérletekből.

„Ez az első eset, hogy sikerült elérni ezt az eredményt a sperma embrióba fecskendezésével. Eddig azt gondoltuk, hogy csak a petesejt képes arra, hogy a spermát újraprogramozza, s ilyenformán az embrionális fejlődés végbemenjen” – mondja a kutatást vezető Dr. Tony Perry, az egyetem munkatársa.

Az egérkísérletek során tehát sikerült kiiktatni a petesejt spermával történő megtermékenyítését, és ha erre az embrionális sejteknél lehetőség van, felmerül annak esélye, hogy idővel a művelet akár felnőttek bőrsejtjeivel is végigvihető lesz.

Ez természetesen még a jövő zenéje, egyelőre további kutatásokra van szükség a témában, mindenesetre a fejlemények számos etikai kérdést is felvetnek már ebben a stádiumban is.

Forrás: Medipress