Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Névválasztás: miért nem lehet Nikó, de lehet Ronaldó?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. május 2.

Forrás: Kismama magazin

Mit kell tennünk abban az esetben, ha olyan nevet szeretnénk adni neki, ami még nincs Magyarországon anyakönyvezve, vagy az édesapa nem magyar állampolgár és külföldi nevet szeretnénk gyermekünknek?

Névválasztás: miért nem lehet Nikó, de lehet Ronaldó?

A kilenc hónap talán egyik legizgalmasabb kérdése, hogy milyen nevet válasszunk a babának. Ha már eldöntöttük, hogy olyan utónevet szeretnénk adni a babának, ami nem található meg a Magyar Tudományos Akadémia honlapján levő női és férfiutónevek listájában, akkor ezt a nevet hivatalos eljárásban a lakóhelyünk, vagy a születés helye szerinti illetékes anyakönyvvezetőnél vagy pedig közvetlenül a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Anyakönyvi Felügyeleti Osztályán kell kérvényeznünk.

A levélben érdemes megindokolni, hogy miért szeretnénk, hogy gyermekünket így hívják, illetve háromezer forintos illetékbélyeggel együtt kell postára adnunk.

Elbírálás

Miután beérkezett a kérvényünk az MTA a központi anyakönyvi szerv megkeresésére harminc napon belül nyilatkozik a kért utónév anyakönyvezhetőségéről. A nyelvész (névkutató, nyelvtörténész, pszicholingvista, szociolingvista ) szakemberekből álló utónévbizottság dönt arról, hogy engedélyezik e az általunk választott nevet. Az itt összeülő tagok nem hasra csapással döntenek róla, hiszen a Magyarországon élők névviselését törvény szabályozza. Jogszabály szerint megvannak azok az alapelvek miszerint folyik az elbírálás.

Bármily furcsa, de ezért fordulhat elő, hogy többszöri fellebbezés után sem kerül elfogadásra a Nikó név, hiába ragaszkodunk hozzá, a Ronaldó pedig igen. Egyébként ha a bizottság jóváhagyja kérésünket, akkor néhány nap múlva meg is találjuk az új nevet az utónevek listáján, illetve postán válaszlevél formájában megkapjuk a döntésről szóló értesítést. Az elbírálás hivatalosan harminc nap, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a legtöbb esetben már akár két héten belül is kézhez kaphatjuk a választ. Érdemes ezt az írásos engedélyt magunkkal vinni a kórházba, a baba születésekor.

Jó tudni Az újonnan kért utónevet minden esetben a mai köznyelvi kiejtésének megfelelően, a mai magyar helyesírás szabályai szerint engedik bejegyezni. Ezért Maya helyett Majára, Claudia helyett Klaudiára kell számítanunk. Az idegen nyelvi eredetű utóneveknek a magyarban már meglevő megfelelője kerülhet engedélyeztetésre. Így a Casper helyett Gáspár, Catharina helyett Katalin.

Egyáltalán nem javasolják kérvényezésre a művésznévként, földrajzi névként, csak családi névként használt alakokat. (pl. Benetton, Zséda, Gyimes, Károlyi). A fantázianevek esetében pedig csak akkor, ha jelentése nem lehet hátrányos a név viselőjére, s mely a gyerek személyiségfejlődésére nézve a későbbiekben nem lehet káros, vagy ami miatt esetleg kicsúfolhatják, kiközösíthetik őt.

Külföldi apa

Ha párunk nem magyar állampolgár és mi az ő nemzetiségének megfelelő utónevet szeretnénk adni gyermekünknek, ezt is kérvényeznünk kell. Ilyenkor nyilatkoznunk kell arról, hogy a választott nevet, mely nemzetiség használja. Ha ez a név nem szerepel az érintett országos nemzetiségi önkormányzatok által összeállított nemzetiségi utónévjegyzékben, akkor az érintett országos nemzetiségi önkormányzat állásfoglalása az irányadó. Megkeresésünktől számítva szintén harminc napon belül várható az elbírálás.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Feketelistás utónevek - ezt ne add a gyereknek!
 • Milyen nevet válasszak?
 • Mégse ez legyen a gyerek neve!
 • Jöhetnek az Ompolyok és a Dzsesszikák? - Névadási útmutató

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák