Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Névadási tippek, jó tanácsok

Szerző: Babaszoba.hu

2017. április 25. | Frissítve: 2021. szeptember 5.

Forrás: babaszoba.hu

Most nem az aktuális trendeket vesszük sorba és nem is arról lesz szó, hogy éppen milyen neveket nem engedélyeztek. Inkább összeszedtük, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a név kiválasztásakor.

Névadási tippek, jó tanácsok

Koronként és kultúránként eltérő, hogy milyen kereszt- vagy utónevet szánnak a szülők a gyerekeiknek. Természetesen az aktuális trendek is befolyásolják a névválasztást. Országonként eltérő, hogy hány utónevet engedélyeznek és az is, hogy a szülők teljesen szabadok-e a gyermekük névválasztását illetően.
Mire érdemes odafigyelni?

Vezetéknévvel együtt

Először is érdemes a vezetéknévvel együtt gondolkozni, ha utónevet választunk. Főszabályként elmondható, hogy rövid vezetéknévhez kevésbé passzol egy szintén rövid utónév és fordítva is igaz ez: egy kacifántos hosszú vezetéknévhez nem illeszkedik jól egy hosszú utónév.

Magán-és mássalhangzók

A magán-és mássalhangzókra is odafigyelhetünk: ha magánhangzóra végződik a vezetéknév, akkor nehezebb kiejteni és rosszabbul is hangzik egy szintén magánhangzóval kezdődő utónév. A vegyes hangrendű neveket sokan szebbnek, zeneibbnek tartják, nyelvtörő érzésünk lehet attól, ha ugyanazok a magánhangzók szerepelnek mindkét névben.

Monogram

Odafigyelhetünk a monogramra is és persze arra leginkább, hogy a teljes név ne legyen sértő vagy nevetséges.

Ha a vezetéknév gyakori

Ha a vezetéknév nagyon gyakori, akkor érdemes egy kicsit különlegesebb utónevet választani, leginkább azért, hogy ne találja szembe magát a gyerekünk egy teljesen azonos névvel. Persze a különlegességet sem kell túlzásba vinni: szükségtelenül is magára vonhatja a figyelmet egy extrém névvel.

A név jelentése

Fontos kérdés lehet a név jelentése is, bár viszonylag kevés olyan név van, aminek bárki kapásból tudja a jelentését. Másrészt viszont szép gesztus lehet a szülők részéről, ha olyan jelentésű nevet választanak, ami tükrözi a gyermekük iránti érzelmeiket.
Az összes jó tanács azonban semmit nem ér, ha nem a szülők választják meg a gyermekük nevét. Ne feledd, a névválasztás egy életre szóló döntés. A szülő feladata és felelőssége a megfelelő név kiválasztása, ebben sem érdemes másra hallgatni.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések