Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nemi hormonok

Szerző: Babaszoba.hu

2013. szeptember 28.

Forrás: Kismama magazin

A női nemi ciklus fő irányítói a hipotalamusz és a hipofízis (agyalapi mirigy) hormonjai, ezek befolyásolják a nemi szervek működését, és a "helyi" hormontermelést.

A teherbeeséshez fontos a nemi hormonok egyensúlya


A nemi hormonok a felelősek a teherbeesésért, de azért is, ha nem jön a baba. Ha a hipotalamusz megbetegszik, az a fogamzóképesség zavarához vezethet, de ha a hipofízis által termelt prolaktin termelődik túl, az úgyszintén. Ezért fontos, hogy a hormonszintünk egyensúlyban legyen. Milyen főbb nemi hormonok vannak még? Melyek azok, amelyek a női testet működtetik?
A petefészek az ösztrogéneket és a progeszteront vagy sárgatesthormont termeli.
Az ösztrogének felelősek a női nemi szervek fejlődéséért, valamint a nőies jelleg kialakulásáért. Később több területen is elősegítik a megtermékenyülést. Szeretkezés során például érzékennyé teszik a méhizomzatot az oxitocin hatására. Az oxitocin méhösszehúzódásokat kelt, így a női szervezet szinte beszippantja a hímivarsejteket. Az ösztrogének tovább fokozzák a méhkürt mirigysejtjeinek működését, és a csillószőrök mozgását.
Ezek a kis karocskák terelgetik jó útra a (a méh felé) a petesejtet. Az ösztrogének felelősek a méhnyálkahártya megvastagodásáért is, így előkészítik a helyet a pete beágyazódásához. Ugyancsak ösztrogének hatására fejlődik ki a mellekben a tejmirigyek vezetékrendszere.
A progeszteron tovább alakítja a méhnyálkahártyát, és véglegesen alkalmassá teszi a pete beágyazódására. Csökkenti a méh oxitocin-érzékenységét, gátolja a várandósság alatt a méhösszehúzódásokat, vagyis segít a gyermek kihordásában. Progeszteron hatásra fejlődnek ki az emlőmirigyek.
Az oxitocint az agyalapi mirigy termeli. Simaizom-összehúzó hatása szeretkezés, szülés és szoptatás idején érzékelhető legjobban. Elsősorban a méhizomzat és a tejmirigyeket körülölelő izmok összehúzódását váltja ki.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések