Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nem segít a méhlepény visszamaradásán az oxitocin

Szerző: -

2009. december 28. | Frissítve: 2016. január 28.

Forrás: Medipress

Nem csökkenti a kézi eltávolítás szükségességét a köldökvénába adott oxitocin méhlepény-visszamaradás esetén, derül ki a Liverpooli Egyetem és a Liverpooli Női Klinika kutatóinak közleményéből.

Nem segít a méhlepény visszamaradásán az oxitocin

A szülések 0,1-2 százalékában fordul elő lepény-visszamaradás, az arány a jóléti államokban magasabb. Azonnali beavatkozás hiányában a placenta visszamaradása életveszélyes vérzéses szövődménnyé válhat. A jelenlegi kezelés a lepény kézzel történő leválasztása műtéti körülmények között érzéstelenítésben. Műtét, sebész és altatóorvos hiányában azonban a méhlepény visszamaradása akár az esetek tíz százalékában halálos lehet. Olcsó, egyszerű, hatékony megoldásra lenne szükség, melyet sokan az oxitocin injekcióban láttak.
A brit kutatók 577 pakisztáni, ugandai és egyesült királyságbeli asszonyt vontak be vizsgálatukba. A szülés után vagy vizet, vagy pedig ötven egység oxitocint tartalmazó sóoldat injekciót kaptak a köldökvénán keresztül közvetlenül a méhlepénybe. A placenta kézi leválasztásának szükségessége a két csoportban csaknem megegyezett: 61, illetve 62 százaléknak bizonyult.

Meglepő módon az Egyesült Királyságban végezték a legtöbb kézi leválasztást (69 százalék), Pakisztánban az esetek 62, Ugandában mindössze 47 százalékában volt erre szükség. Szakértők szerint ez annak köszönhető, hogy a jóléti államokban könnyebben rendelkezésre állnak a szükséges személyi és anyagi feltételek. Az eredményeket Dr. Andrew D. Weeks és munkatársai a The Lancet-ben publikálták.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Mi lesz a méhlepénnyel?
 • Mi okozza a szülés utáni vérzést?
 • A születés folyamata

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák