Terhesség

Nem okoz autizmust a terhesség alatti influenza, de az oltás sem

A 196 ezer gyermek bevonásával készült kutatásból kiderült, hogy nincs összefüggés a terhesség során kialakult influenza, az influenza elleni védőoltás és a gyermek autizmus spektrumzavarhoz (ASD) köthető problémája között.
2016. December 08.

A JAMA Pediatrics című szaklapban publikált kutatás során 196 929 gyermek fejlődését vizsgálták a terhesség legalább 24. hetétől kezdve. Az anyák 0,7 százalékánál (1400 nőnél) diagnosztizáltak influenzát, míg 23 százalék (45 231 nő) kapott influenza elleni védőoltást a várandósság során. A későbbiekben 1,6 százaléknál (3101 gyerekél) állapítottak meg ASD-t.

A szakemberek megállapították, hogy nincs összefüggés az autizmus és a második, illetve harmadik trimeszter során kapott influenza elleni védőoltás között. Korábban felmerült, hogy az első trimeszter során adott oltás és autizmus spektrumzavar között lehet összefüggés, de jelent kutatásban ez sem igazolódott be.

A kutatás nem volt képes ok-okozati összefüggést felállítani sem az influenza, sem az influenza elleni védőoltás és az autizmus spektrumzavar megjelenése között. Mint minden esetben, fontos elmondani, hogy természetesen a kutatásnak is vannak korlátai: jelen esetben a szakemberek egyéb hajlamosító tényezőket a felmérés során nem tudtak vizsgálni, valamint az ASD diagnózisát nem tudták megerősíteni (csak az egészségügyi dokumentációra tudtak támaszkodni), így elsősorban az első trimeszterben adott influenzaoltás és ASD közötti kapcsolat tisztázása további vizsgálatokat igényel.

Forrás: Medipress