Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nem növeli az autizmus esélyét a szülés beindítása

Szerző: Babaszoba.hu

2016. július 29. | Frissítve: 2016. augusztus 2.

Forrás: Medipress

Egy nemrégiben közzétett vizsgálat szerint - a korábbi vélekedésekkel ellentétben - nem növeli az autizmus kockázatát az, ha egy terhes nőnél beindítják a szülést.

Nem növeli az autizmus esélyét a szülés beindítása

A szülést általában olyankor indítják be, ha az anya vagy a születendő gyermek élete veszélybe kerül, ám sok terhes nőt félelemmel tölt el ez a beavatkozás. Éppen ezért dr. Brian Bateman, a Massachusetts Általános Kórház és a bostoni Brigham és Női Kórház altatóorvosa amerikai és svéd kollégáival karöltve elhatározta, hogy utánajár, tényleg kockázatos dolog-e, ha egy kismamánál mesterséges módon indítják el a szülést.
A vizsgálat során átnézték a svédországi élve születéseket 1992 és 2005 között, emellett azt a több mint egymillió gyermeket is számba vették, akik 2013-ban jöttek világra. A gyermekek testvéreit, anyai ági unokatestvéreit, illetve magukat az anyákat is feltérképezték, hogy képet kapjanak valamennyiük egészségi állapotáról, illetve esetleges neuropszichiátriai problémáikról.
Az eredményekből az derült ki, hogy a szülések 11 százalékánál került sor megindításra, ezeknél gyakran valami komplikáció állt a háttérben, például cukorbetegség, magas vérnyomás vagy preeklampszia. A megindított szülések 23 százalékánál az anya már a 40. terhességi héten túl volt. A vizsgálatból az is kiderült, hogy az összes megszületett gyermek közül két százaléknál mutattak ki később autizmust.
Amikor a szakemberek csupán a gyerekeket figyelték, valóban kapcsolatot találtak a szülésmegindítás és az autizmus között, ám amikor a rokonokat, a testvéreket és unokatestvéreket is számba vették, ez az összefüggés már nem volt kimutatható, ugyanis ekkor már egyértelművé vált, hogy az autizmus hátterében nem a szülés, hanem valamilyen genetikai, vagy társadalmi-gazdasági ok állt.
Mindezek alapján a szakemberek azt javasolják, hogy ha egy kismamának a szülésze a szülés beindítását javasolja, semmiképpen ne kezdjenek el aggódni, mert mindennek semmiféle hatása nincsen az autizmusra, ellenben mind a baba, mind a mama nagyobb biztonságban lesz.
A vizsgálat további részleteiről a JAMA Pediatrics című lapban olvashatnak az érdeklődők.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák