Terhesség

Nem könnyebb út a császármetszés

Egy ausztrál blogger megmutatta hogy néz ki császármetszés után a hege. Üzenni akart azoknak, akik szerint ez a szülés könnyebb módja.
2017. Május 17.

Még mindig elég sokan gondoljak úgy, hogy mennyivel könnyebb császármetszéssel szülni, mint hüvelyi úton. Az érvek általában arról szólnak, hogy nincs pl. gátmetszés okozta fájdalom, nincs komplikáció, mert egyszerűen csak kiemelik a gyereket.

Van viszont nagyhasi műtét, mozdulatlanságra ítélés órákon át, sok nőnek erős fejfájás, komoly has környéki fájdalmak, később összenövések, a heg környékén érzéketlenség. Magasabb a súlyos vérveszteség esélye és a későbbi gyermekvállalásra sem hat jótékonyan, ha az első baba császármetszéssel születik. A következő szülés(ek) kimenetele sem egyértelműen lesz hüvelyi szülés (VBAC), sok esetben újabb császármetszést javasolnak az orvosok (főleg Magyarországon jellemző ez). A gyereket pedig sajnos nagyon kevés helyen emelik ki a szónak valami gyengéd értelmében, bár létezik gyöngéd császármetszés is, de ez finoman szólva sem elterjedt.

Olivia White ausztrál blogger képe terjedt el az Instagramon, amin a saját császárhegét mutatta meg a nagyvilágnak. Azoknak akart üzenni ezzel a képpel, akik azt gondolják, hogy a szülés könnyebbik útja a császármetszés, mert semmi könnyű nincs abban, hogy egy 10 centis vágást kap az anya, és feldúlják a belső szerveit, hogy hozzáférjenek a babához -írja az nlcafe.hu

Nem könnyebb út a császármetszés

“Tudom, hogy talán nem ez a legjobb kép rólam, de ki ne csinálna szelfit pár órával a szülés után, hogy mindenki lássa, ahogy felvágtak, és kibányásztak belőlem egy új emberi lényt. Így néz ki a valóságban egy nő pár órával császármetszés után. Mindenkinek üzenném, aki azt hiszi, hogy ez a szülés könnyebbik módja, hogy olyan érzés, mintha egy cápa lennék, akinek felvágták a hasát, hogy kiszedjék belőle a reggelire megevett szörfös testrészeit. Aztán összevarrnak egy damillal, miközben a szerveim meg akarnak szökni”- írja a blogger.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: nlcafe.hu/babaszoba.hu