Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nem jön a baba? Kár volt fölegyenesedni!

Szerző: Sződy Judit

2011. szeptember 19. | Frissítve: 2016. április 19.

Forrás: babaszoba.hu

Egyes szakértők szerint a második baba késlekedéséért legtöbbször - az esetek háromnegyedében - a herevisszér-tágulat a felelős. Ezért pedig az a tény, hogy már nem négykézláb járnak a férfiak (sem).

Késő lenne újra a földre küldeni őket. A bonyodalmak már egészen korán, magzati korban kezdődnek. A herék ugyanis a vesék mellett fejlődnek, és a fölegyenesedett ember testfelépítése miatt szép lassan, hosszú, hosszú úton le kell szállniuk a herezacskóba, hogy a majdani spermiumok életképességét biztosító hűvösben, vagyis a testen kívül helyezkedjenek el.
És ekkor jöhet a baj. A jobb oldalon még semmi baj, hiszen a jobb here vénája egyenesen a központi nagyvénába ömlik, ám a bal oldali visszér a vesevénába ürül, mégpedig éppen derékszögben tudja megközelíteni azt. Így sokkal nagyobb erő kell hozzá, hogy a bal here elhasznált vére végül a fővénába jusson. Van, amikor nem is nagyon igyekszik, hanem megpihen még odalenn. Ennek hatására az erek kiöblösödnek, és még nehezebben cserélődik a vér. A hőmérséklet ennek hatására megemelkedik, a káros anyagok elszállítása lassabb lesz, és kész a baj.

A herevisszér-tágulat nemzőképességre gyakorolt hatását több vizsgálat is igyekezett kideríteni

Ezért nem jön a baba

Miután a heréből a vérelfolyás akadályozva van, vérellátása csorbát szenved, és ez befolyásolhatja a here hormontermelését és működésének hormonális szabályozását. A herevisszeresség nyomán csökkenhet a here mérete, kamaszkorban esetleg mindkettő kisebb maradhat.

Az életképes spermiumok termelődését két okból befolyásolhatja károsan a herevisszeresség. Egyrészt a spermiumképzéshez, a sejtosztódáshoz szükséges oxigén- és tápanyagellátás akadályozottsága révén, másrészt azzal, hogy a herezacskóban maradó pangó vér emeli a herék hőmérsékletét. Márpedig a spermiumképzéshez szükséges hőmérsékletnek állandónak és a testhőmérséklethez képest mintegy két Celsius-fokkal folyamatosan alacsonyabbnak kell maradnia.

A betegség nemzőképességre gyakorolt hatását több vizsgálat is igyekezett kideríteni.
Az orvost terméketlenséggel felkereső férfiak 25-40 százalékánál találtak herevisszerességet. Az ondó vizsgálatakor rendszerint kiderül, hogy a spermiumok száma a normálisnál alacsonyabb, a spermiumok nem fejlődtek ki normálisan, és a rendesnél lassabban mozognak.

Egy picike lukon át...

A herevisszér-tágulat megszüntetésére hazánkban többnyire endoszkópos műtéti technikát alkalmaznak, melynek során elkötik a kitágult visszeret, hogy az egészséges erek vehessék át munkáját. A sikeres műtét után nagyjából 90 nappal már egészséges a spermakép, ha a herevisszeresség volt a terméketlenség egyetlen kiváltó oka.

Filmünkből megismerheted az endoszkópos, más néven laparoszkópos műtéti technika előnyeit, melyet ez esetben nőgyógyászati beavatkozások kapcsán ismertet a szakember.
Kapcsolódó cikkeink:
 • Értéktelen spermiumok - vaktölténnyel tüzelnek?
 • Meddő férfiak
 • Várva várt apaság
 • A laptopok is felelősek a terméketlenségért?

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák