Terhesség

Nem hosszabbítja meg a vajúdást az epidurális érzéstelenítés

Egy új kutatás szerint nem nyújtja el a szülés folyamatát az epidurális érzéstelenítés, és nem növeli a császármetszés kockázatát sem.
2017. November 13.

Bostoni kutatók 400 véletlenszerűen kiválasztott nőt vizsgáltak, akiknek egy része a szülés második felében (amit onnantól számítunk, hogy a méhszáj teljesen kitágult) epidurált, másik része pedig fiziológiás sóoldatot kapott. Erről azonban sem az orvosok, sem a kismamák nem tudtak.

A kitolási szakasz mindkét csoportban körülbelül ugyanolyan hosszú ideig tartott: 52 perc az epidurált kapó, és 51 perc a sima sóoldatot kapó nők körében. A kutatás eredményéről megjelent tanulmányban a kutatók úgy nyilatkoztak, hogy ez a különbség annyira kicsi, hogy statisztikailag nincs jelentősége.

Ugyanígy, hasonló arányban volt szükség egyéb beavatkozásokra (császármetszésre, fogós szülésre és gátmetszésre) is a résztvevők két csoportjában. Ami pedig az újszülött csecsemőket illeti, szintén nem volt különbség a születési súly, a vér oxigéntartalma és egyéb magzati egészségügyi jellemzők terén.

Az egyetlen jelentős eltérés, nem meglepő módon, a fájdalom mértékében volt. A sóoldatot kapó nők sokkal nagyobb fájdalomról számoltak be a vajúdás során, mint az epidurális érzéstelenítésben részesülők.

A bostoni kutatás tehát igencsak ellentmond a korábbi eredményeknek, melyek mind kapcsolatot véltek felfedezni az epidurál és az elhúzódó szülések, valamint a komplikációk esélyének növekedése között. A dolog nyilvánvalóan további vizsgálódást igényel, a tény azonban, hogy ez a kutatás randomizált kontrollált vizsgálat volt, nagyobb jelentőséget tulajdonít az eredményeknek.

A cikk forrása itt található.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Epidurális: kell vagy nem?
  • Mit kell tudni azi EDÁ-ról?
  • Szülési fájdalomcsillapítás