Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nem csak magadért éri meg tornázni!

Szerző: Babaszoba.hu

2019. április 13. | Frissítve: 2021. február 16.

Forrás: babaszoba.hu

Azt régóta tudjuk, hogy a rendszeres testmozgás nagyon jó hatással van a kismamákra, ám egy új kutatás azt is kiderítette, hogy a születendő magzat testsúlyát is segít kordában tartani.

Állatkísérletekből kiderült, hogy a vemhesség alatt rendszeresen mozgó egerek utódai később kevésbé híztak, és még akkor is jellemző volt ez, ha az egereket magas zsírtartalmú étrenden tartották.
Sok előnye van, ha tornázik a kismama
Az étrendet nyolc hétig tartották az egereknél, ezalatt az idő alatt nemcsak a testsúlyuk növekedett kevésbé, mint a kontrollcsoportba tartozó egereknél, de a metabolikus szindrómának nevezett betegség tünetei sem voltak annyira jellemzőek rájuk. A vizsgálatok szerint a rendszeresen mozgó egerek utódainál több olyan proteint fedeztek fel, amely az úgynevezett barna zsírszövettel van kapcsolatban. Ez a zsírszövet segít többek között fenntartani a szervezet megfelelő hőmérsékletét, például azzal, hogy az elfogyasztott zsírt és cukrokat hővé alakítja.
Korábban már megállapították, hogy a túlsúlyos kismamák gyermekei sokat profitálhattak abból, ha az anyuka mozgott a terhesség alatt, de ez az első olyan kutatás, mely szerint ez a normál testsúlyú nőkre is igaz lehet.
"A kutatási eredményeinkből arra következtethetünk, hogy a testmozgás hiánya az egészséges, terhes nők esetében növelheti az elhízás és metabolikus szindróma rizikóját a gyerekeknél" - mondta Jun Seok Son, a Washington State University kutatója, a tanulmány vezető szerzője.
(via)
Ezt is érdemes elolvasni:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák