Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nem csak császáros anyukáknak: új Androidos applikáció a piacon

Szerző: Babaszoba.hu

2018. július 27.

Forrás: babaszoba.hu

A császármetszést a mai napig sok tévhit övezi, kevés a valós információ előtte, és a támogatás utána.

Nemcsak császáros anyukáknak: új Androidos applikáció a piacon
Szülés előtt az ellátórendszerben vajmi kevés idő van a mindent kimerítő, teljes tájékoztatásra a beavatkozással kapcsolatban, a műtét után pedig az édesanya nagyon sok esetben csak a sebkötözés lépéseiről kap érdemi információt.
Nem tájékoztatják viszont arról, miképp szervezze mindennapjait hegkímélő módon (ágyban való mozgások, felállás, autóba való beszállás műtét után, helyes emelés stb.), miképp válasszon maga köré segítőket, akik hozzájárulhatnak a szoptatás sikeréhez, a gyógyulás (pl. a heg) optimális menetéhez.
Az édesanyák sokszor felkészületlenül szembesülnek a műtét tényével, így jóval nehezebb már az előkészítést, a műtétet és a kórházi időszakot is átvészelni. Ilyenkor minden információ jól jön - ám eddig nem volt olyan komplex, modern, szakértők által is hitelesített platform, ahol egyben, ingyenesen minden alapinformáció össze volt gyűjtve a műtét kapcsán, laikusok számára is érthetően.
Ezért született meg a Császárvonal névre keresztelt (egyelőre csak) androidos mobilapplikáció, melyben 100 oldalnyi informatív és hiteles cikk, gyakori kérdés, tipp, kelengyelista-összeállító stb. kap helyet. Az applikáció tartalma deklaráltan szoptatás- és kötődéspárti.


Célzott mozgás - gyorsabb regenerálódás

A készítők tavasszal végzett, nem reprezentatív felmérése (3636 császárral szült édesanyát kérdeztek meg) igazolta azt az igényt is, hogy szükség van a kis "vademecum" elkészítése mellett a mozgással kapcsolatos támogatásra is: az édesanyák túlnyomó többsége, 87,2%-a ugyanis már a kórházban sem találkozik gyógytornásszal, holott tőlünk nyugatabbra ez már alapvető szolgáltatás az intézményekben, mert a gyorsabb gyógyulást szolgálja, a hosszú távú szövődmények kialakulásának esélyét mérsékli.
Az applikációhoz így 13 gyógytornásszal összeállított, profi videó is megvásárolható, melyek letöltése a szülés előtti, a kórházban töltött és a gyermekágyi időszakot is jócskán megkönnyíti, majd 90 perc anyaggal. A videók androidos telefonon, tableten is megtekinthetők, és a 3 komplett, regeneráló tornasor mellett a hegmasszázs oktatóanya ugyanúgy megtalálható benne, mint más, a gyermekágy alatt kincset érő, mindennapi mozgások bemutatása sebvédelemmel.
Az applikációt több szakértő felügyeletével fejlesztettük: a szülésznőtől a dúlán át az aneszteziológus lektorig mindenki maga is érintett édesanya a közreműködők között, vagyis császárral hozta világra gyermekét, gyermekeit. Az egész kezdeményezés mellé pedig dr. Prosszer Mária, szülész-nőgyógyász szakorvos állt szakmai támogatóként.
A Császárvonal-projekt másik lába egy Facebook-csoport, ahol szülésznők, gyógytornászok, dúlák mellett van többek között gyógyszerész, perinatális tanácsadó, IBCLC, dietetikus, pszichológus, TSMT-terapeuta, konduktor, coach, intimtorna tréner, hordozási tanácsadó, szexuálterapeuta stb. is, akik a kompetenciájukba tartozó kérdéseknél naprakész információkkal igyekeznek terelgetni a tagokat.
A csoport missziója a hiteles tájékoztatás mellett az is, hogy az "egyszer császár, mindig császár" kultuszát megpróbálja felszámolni, beépíteni a köztudatba, és a VBAC lehetőségeiről is tájékoztatni az érdeklődőket. Fontos, hogy a közösség a császármetszést nem kezeli semmi szín alatt címkének, a kölcsönös elfogadás jegyében zajlik a - visszajelzések szerint is családias hangulatú, ámde információban rendkívül gazdag - kommunikáció.

Miért pont a császáros édesanyák?

A császármetszések aránya radikálisan növekszik. Ennek oka többek között az, hogy a műtét biztonságosabbá vált, a hüvelyi szüléshez képest tervezhetőbb, illetve az, hogy a nők egyre később vállalnak gyermeket. A terhesség és a szülés medikalizációjának negatív vonatkozásai és hatásai azonban számos társadalmi kérdést vetnek fel, mindenképpen szemléletváltásra van szükség itthon is, hogy a WHO ajánlásainak megfelelően 10-15 % körülire tudjon csökkenni a nagyjából 40%-os hazai császárarány.
Az applikáció készítői épp ezért nem állnak ki a császár mellett, csupán arra törekszenek, hogy a műtéttel kapcsolatos tudnivalókat egy helyre gyűjtsék, miközben igyekszenek a vele kapcsolatos tévhiteket, féligazságokat is tisztázni. Ahhoz ugyanis, hogy minden édesanya dönteni tudjon, miképp szeretné világra hozni gyermekét, arra van szükség, hogy a megfelelő információkat ehhez megkapja. Felelősséggel döntést hozni a testünkről, gyermekünkről csak akkor tudunk, ha korrektül látjuk valamennyi vetületét. Az applikáció éppen ezért azoknak az édesanyáknak is kincset ér, akik csak tájékozódni szeretnének, hogy szükség esetén, ha sürgősségi császármetszésre kerül sor, akkor is felkészültek lehessenek.
Az applikáció innen tölthető le.
A készítőkről
  • Kiss Verus: egészségügyi és életmód újságíró (Kismama magazin, Nők Lapja Egészség) , kétszeres császáros édesanya, a Császárvonal-projekt kreatív vezetője
  • Rákosi Dóra: gyógytornász, IBCLC, négyszeres császáros édesanya
  • Csáki Gergő: szoftverfejlesztő, három császárral született fiú édesapja

A projekt részeként legkésőbb őszre elindul egy weboldal is (www.csaszarvonal.hu), ahol hiteles, friss, lendületes, közösségi tartalommal bővül a császáros információhalmaz.
Kapcsolódó cikkeink császármetszés témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák