Terhesség

Nem csak a kisbabáknak kell D-vitamin!

Az alacsony D-vitamin szintű kismamáknál nagyobb valószínűséggel alakulhat ki terhességi cukorbetegség, csecsemőjük pedig hajlamosabb a csontgyengeségre - derül ki egy új vizsgálatból.
2011. Április 11.

Érdemes volna minden kismamánál D-vitamin szűrést végezni a terhesség korai szakaszában – derül ki a Medical Journal of Australia folyóiratban megjelent egyik tanulmányából.

Peter Ebeling, a Melbourne-i Egyetem professzora szerint a várandós nők magas kockázati csoportba tartoznak abból a szempontból, hogy nagyobb valószínűséggel alakulhat ki bennük D-vitamin-hiány, illetve ezzel összefüggő szövődmények, például terhességi cukorbetegség, amelyek az anyát és a csecsemőt is veszélyeztetik.

„Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a D-vitamin-hiány összefügg a terhességi szövődményekkel, például a préeklampsziával, a magas vérnyomással, valamint a császármetszés és koraszülés magasabb arányával” – állítja a professzor. Az adatok szerint a terhességi cukorbetegség gyakorisága egyre nő, mára a terhességek közel 10 százalékát érinti. A szakértő szerint a rendelkezésünkre álló bizonyítékok erőteljesen alátámasztják a rutin D-vitamin szűrés jelentőségét a terhesség korai szakaszában.

A hiány korrigálására a D-vitamin pótlást is a terhesség korai szakaszában kellene megkezdeni. Így a magzat csontozata is erőteljesebbre fejlődne, és még a terhességi cukorbetegség gyakoriságát vagy súlyosságát is csökkenteni lehetne.

Ebeling professzor úgy véli, változtatni kellene a D-vitamin kiegészítők elérhetőségén is, mert sokszor a D-vitamin hiány kockázatának leginkább kitett terhes és szoptató anyák tudják a legkevésbé megengedni maguknak a készítmények megvásárlását.

A professzor véleményét támasztja alá a szaklapban most megjelent tanulmány is, amely arra mutatott rá, hogy a Westmead Kórházban vizsgált 147 állapotos nő több mint 40 százalékában mértek rendellenesen alacsony D-vitamin szintet.

Babaszoba: A vizsgálat eredményei arra is utalhatnak, hogy átestünk a ló másik oldalára az UV sugárzástól való félelmünkben, és túlságosan kerüljük a napot, napozást. Használjunk fényvédőkrémet és bátran napozzunk, az őszi-téli időszakban pedig szedjünk D-vitamint.

Forrás: Medipress