Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nem a szülés, hanem a korunk és az életformánk miatt hízunk

Szerző: Babaszoba.hu

2017. február 13.

Forrás: hvg.hu/babaszoba.hu

Amerikai tudósok szerint a terhesség nem számít a hízás szempontjából, a nők kora és életmódja az, ami a jelenség mögött áll.

Nem a szülés, hanem a korunk és az életformánk miatt hízunk

A Michigani Egyetem kutatói 30 ezer nő adatait elemezték, és megfigyelték, hogy a szülés után 1-2 évvel valamennyi nő testsúlya egyezett azzal, amit gyerekszülés nélkül is elértek volna -írja a hvg.hu az MTI nyomán.
Sokan úgy gondolják, hogy a terhesség miatt híznak el a nők, de egy amerikai tanulmány rávilágított arra, hogy a fő bűnös valószínűleg a gyerekneveléssel járó életforma és az életkor.
A Michigani Egyetem tudósa, Olga Yakusheva kutatása során megvizsgálta és összehasonlította a gyereket nevelő anyák tartós súlygyarapodását a gyermektelen nők várható súlynövekedésével.
Yakusheva és kollégái olyan nők adatait elemezték, akik 1-4 gyereket szültek. Miközben a legtöbb nő sohasem szerezte vissza szülés előtti alakját, a szülés után 1-2 évvel mért testsúlyuk szinte megegyezett azzal a súllyal, melyet gyerekszülés nélkül értek volna el - mutatta ki a kutatás.
A tanulmány alapján a hízás az életkor és a szülői életmód számlájára írható és nem a terhesség alatt felszedett plusz kilóknak köszönhető: sok anya a túlterheltség miatt gyakran mond le a testedzésről és az is gyakori, hogy elfogyasztják a kisgyerekük tányérján maradt ételt.
Mind a gyereket nevelő, mind a gyermektelen nők évente átlagosan 0,8 kilogrammal lesznek nehezebbek az életkor előrehaladtával, emellett az anyák évente csaknem fél kilogrammal többet híznak, mint a gyermektelenek.
"Sok nő lelkesen diétába kezd és sportol egy rövid ideig, hogy visszaszerezze szülés előtti alakját, majd elkedvetlenedik az eredménytől. Sokkal jobb, ha holisztikusan közelítik meg a dolgot és hosszú távon figyelnek az egészséges életmódra a várandósság előtt, alatt és után" - vélte Yakusheva. Az eredmények miatt az anyáknak nem kell bűnösnek érezniük magukat - idézi a kutatót a hvg.hu.
"Az anyasággal járó igénybevételt és az életkorral járó testsúlynövekedést figyelembe véve fontos a pozitív testkép erősítése terhesség után" - tette hozzá.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák