Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nehéz lábak, vaskos ujjak

Szerző: Babaszoba.hu

2007. szeptember 4. | Frissítve: 2019. április 12.

Forrás: Kismama magazin

Ha a várandósság során azt tapasztaljuk, hogy estefelé alig fér a lábunk a megszokott cipőbe, és a megszokott gyűrű is mélyen bevágódik a gyűrűsujjba, valószínűleg szervezetünk fokozott vízvisszatartása okozza a problémát.

Az arcon is feltűnőek a tünetek: egyik napról a másikra egészen kikerekedik, bőrünk mindenütt feszül, esetleg viszket is. Próbáljuk ki, csökkennek-e a panaszok, ha több pihenést iktatunk napirendünkbe! Ha javulás következik be, valószínűleg a stressz volt a bűnös, gondoskodjunk némi könnyítésről.

A terhesség vége felé gyakori a vizesedés

Segíthet, ha enyhén vízhajtó teákat iszunk, ilyen például a borsmenta és a zsálya, vagy a táplálékok közül hasonló hatású az uborka, a dinnye, a tök.
Ha a vizenyősödés (ödéma) nem múlik el pihenés, fekvés hatására, vizelet- és vérnyomásvizsgálatra lesz szükség - mindkettőt a terhesgondozáson végzi a védőnő vagy a szülésznő. Előfordulhat ugyanis, hogy a vízvisszatartás a terhesség kiváltotta magasvérnyomás-betegség, közkeletű nevén toxémia tünete.
Ebben az esetben az ödémán kívül tartósan magas vérnyomás tapasztalható, a vizeletben pedig fehérje jelenik meg. Ez súlyos, az anyát és a magzatot egyaránt veszélyeztető állapot, ezért ilyenkor feltételül orvoshoz kell fordulni. Rendszerint kórházi ápolás válik szükségessé, ahol megkísérelik a probléma gyógyszeres kezelését. Ha a kismama állapota ennek ellenére rosszabbodik, császármetszéssel segítik világra a magzatot.
Ezek is érdekelhetnek:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák