Terhesség

Néhány hasznos tipp, ha terhességi tesztet csinálsz

Ugyan a modern terhességi tesztek már könnyen elvégezhetők, azonban van néhány dolog, amit érdemes lehet szem előtt tartani.
2022. Február 25.
Néhány hasznos tipp, ha terhességi tesztet csinálsz (Fotó: Getty Images)

Használd a reggeli első vizeletet

A reggeli első vizelet több hCG hormont tartalmaz – ez a hormon az, aminek a jelenlétét tudja kimutatni a teszt, ez alapján lesz pozitív a teszt. Így nagyobb valószínűséggel lesz pontos a teszt. Egy tipp: ha aggódsz, hogy reggel elfelejted megcsinálni a tesztet, tedd a dobozát a lehajtott wc-fedélre.

Kövesd a leírást

Amikor terhességi tesztet csinálsz, nagyon felfokozott érzelmi állapotban lehetsz, izgulhatsz, kapkodhatsz, mert alig várod az eredményt. Éppen ezért mielőtt még belépnél a fürdőszobába, vedd elő a teszt leírását, és alaposan olvasd át. Ez ad arról is információt, hogy mennyi ideig kell várni, mikor kell leolvasnod az eredményt.

Használj időzítőt

Bármilyen jól is tudod megbecsülni az időt, ha terhességi tesztet csinálsz, érdemes egy időzítőt beállítanod, vagy bevinned a mosdóba egy órát. Ha éppen olyan a teszt, amit 10 percen belül kell leolvasni, óriási különbség lehet az is, hogy 9 perc 30 másodperckor lett pozitív az eredmény, vagy 10 perc 5 másodperckor.

Használj egy üvegcsét

Sokkal egyszerűbb lesz megcsinálni a tesztet, ha egy üvegbe, eldobható műanyagpohárba fogod fel a vizeletet, majd ebbe teszed a teszt végét, és bent tartod annyi ideig, ahogy a leírásban áll.

Mikor csinálj terhességi tesztet?

Teljesen mindegy, milyen típusú tesztet használsz, az időzítés kulcsfontosságú lehet a pontos eredményhez. A fogantatás után el kell telnie egy kis időnek, amíg hCG hormon termelődik a szervezetben. Néha kimutatható a szintje már azelőtt, hogy kimaradna a menstruáció, néha nem. A hCG szintje 48-72 óránként duplázódik meg, így nagyobb a valószínűsége a pontos eredménynek, ha már kimaradt a menstruáció.

Ha a teszt pozitív, nagy a valószínűsége, hogy valóban babát vársz. Ebben az esetben jelentkezz be a nőgyógyászhoz, mert csak ő tudja biztosan megállapítani a terhesség tényét.

(Forrás: verywellfamily.com, parents.com)