Terhesség

Ne használj ilyen kozmetikumokat, ha babát vársz!

Egy kutatás arra mutatott rá, hogy a terhesség alatt külsőleg használt kozmetikumok egyes összetevői akár hét hónappal is korábbra hozhatják a serdülőkor kezdetét a gyereknél.
2018. December 18.
Ezért sem mindegy milyen kozmetikumot használ a kismama

A terhesség alatt külsőleg használt kozmetikumok egyes összetevői, a parabénok, ftalátok és egyes fenolos vegyületek akár hét hónappal is korábbra hozhatják a pubertás kezdetét a születendő lánygyermekeknél – írja a pharmaonline.hu.

Elsősorban lányoknál évtizedek óta egyre korábbra tevődik a pubertás kezdete, a korábbi érés azonban számos problémát okoz, a pszichés problémákon túl növeli a petefészekrák és a melldaganat kialakulásának kockázatát is.

A Kaliforniai Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy van-e összefüggés az anya terhesség alatt használt kozmetikumai és a pubertás kezdete között. A kutatók arra jutottak, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen kozmetikumokat használ az anya a terhessége alatt.

Azt már korábban is tudtuk, hogy a parabének, a fenolok és a flatátok hosszú távú használata befolyásolja a női hormonrendszert. A kutatók most kismamákat vontak be a vizsgálatba, akiktől két-két vizeletmintát gyűjtöttek be. A megszületett 338 gyermek sorsát követték 1999 óta és azt vizsgálták, hogy kinél mikor kezdődik el a pubertás. Az eredmények alapján a dietil-ftalát-, illetve a triklozán-tartalmú kozmetikumok alkalmazása akár hónapokkal is korábbra hozhatja a lánygyermekek serdülő korának kezdetét.

A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy ha az anya szervezetében magas parabén-koncentráció jelentkezett, akkor a lánygyermekeknél 4-7 hónappal korábban kezdtek serdülni. Mindez azt jelenti, hogy nem mindegy milyen kozmetikumot használ a kismama: a parabéneket és triklozánt konzerválószerként használja a kozmetikumokban, míg az illatanyagok fixálásában a dietil-ftalátot alkalmazzák – ezekre kéne odafigyelni a kismamáknak.

A nemi érésre gyakorolt hatásokon túl a stresszhormonok képződését és a pajzsmirigyműködést is befolyásolhatják a kozmetikai termékek összetevői.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: PharmaOnline