Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ne dőlj be! 5 tévhit a szoptatásról

Szerző: Babaszoba.hu

2022. május 6.

Forrás: babaszoba.hu

A szoptatással kapcsolatban mindenki kap jó tanácsokat, pedig csak egyetlen alapszabály van: úgy csináld, ahogy neked és a babának jó.

A kisbaba születésével az anya élete is jócskán megváltozik, hisz te vagy az első számú felelőse a baba táplálásának. Épp ezért érdemes előre felkészülni a szoptatásra, de számíts arra, hogy rengeteg - olykor kéretlen - tanácsot kapsz majd azzal kapcsolatban, hogy mit tegyél és mit ne a baba etetése kapcsán. Az ostoba babonákról nem beszélve...

A szoptatáskor csak magadra és a babádra hallgass! (Fotó: Getty Images)

1. Ha nem indul be a tejed, süss anyatejes pogácsát!

    Ez pont annyira hatásos, mint amikor a várandós kismama ágyára senki nem ülhetett, nehogy a vendég "magával vigye a tejet." 

2. Kancsal lesz a gyerek, ha mindig csak ugyanabból az emlőből kap tejet.

Hát ezt már kommentálni sincs erőnk...

3. Szoptatás alatt nem lehet teherbe esni.

Ha nehezebben is, de lehet. A tévhit háttere az, hogy a hormonműködés ilyenkor valóban azt segíti, hogy az anya minden erejével a megszületett babára koncentráljon, így amíg kizárólagosan anyatejes táplálású a kicsi, addig valóban nehezebb és nagyon ritka a teherbeesés. De az esélye egyáltalán nem egyenlő a nullával.

4. A mellbimbókat edzeni kell.

Ezt úgy érti a "szerző", hogy mondjuk dörzsölgessük azokat törölközővel, még mielőtt a baba megszületik. Nem értjük. Nem elég, ha azután válik fájdalmassá? A baba ezt majd megoldja nekünk...

5. Minél nagyobb a mell, annál több a tej.

Butaság. A tejet nem a mellek zsírpárnái termelik. A mennyiségnek így semmi köze a mérethez.

6. Három óránként kell szoptatni.

A valóság: lehet, de nem kell. Semmit sem kell, csak amit a baba szeretne. Jobb, ha a jelzéseire figyelünk, de természetesen irányadó lehet a három óra körüli periódus.

7. Ha nagy meleg van, akkor víz, tea is kell a tej mellé.

A tej jelentős része éppen víz, ami melegben is fedezi a baba folyadékigényét. Elegendő, ha ilyenkor gyakrabban szoptatjuk.

8. Betegen nem szabad szoptatni

Szerencsére az anyatejjel a védelmező anyagokat is átadjuk, így nem lehet baja a babának. Kevés az a fertőző betegség, amelyiknél tiltják a szoptatást, de azért konzultáljunk orvossal!

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések