Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ne add tovább a kövérséget!

Szerző: Babaszoba.hu

2011. február 14. | Frissítve: 2016. január 11.

Forrás: Medipress

Sokat tehetünk gyermekünk egészségéért, ha már a terhesség előtt megszabadulunk fölösleges kilóktól, derül ki egy patkányokon végzett kísérletsorozatból.

Ne add tovább a kövérséget!

Patkányokat párosodásuk előtt magas zsírtartalmú táplálékkal hizlaltak fel a Texasi Egyetem Egészségtudományi Központ és a mexikóvárosi Nemzeti Táplálkozástani Intézet kutatói. A kísérleti állatokat megszületésük után magas zsírtartalmú tápon tartottak a párosodásig, majd ugyanezt az ételt kapták terhességük alatt és a szoptatási időszakban is. A második csoport állatainál viszont vemhességük előtt egy hónappal szokványos tápra váltottak. A vizsgálatokat csak nőstény kispatkányokon végezték.

A túlsúlyos anyák utódaiban leszoktatás előtt emelkedett volt a triglicerid, a leptin és az inzulin értéke, valamint az inzulinrezisztencia mértéke, de szintjeik normalizálódtak akkor, ha anyjukat már terhességük előtt egészséges táplálékra szoktatták. A testzsírtömeg és a zsírsejtek nagysága nőtt a kövér anyák utódaiban. Ezen elváltozások mértéke csökkent, még ha nem is szűnt meg teljesen a bevitt zsírmennyiség csökkentésével.

Megszakítható az ördögi kör

Első alkalommal sikerült állatkísérlettel bizonyítani, hogy az anyai kövérség következtében létrejött anyagcsere-változások visszafordíthatóak akkor, ha a terhesség előtt megváltozik az édesanyák táplálkozása. "A kövér édesanyák utódainak is magas a leptinszintje. A leptin jelzi agyuknak, hogy csökkentse az étvágyat. Ennek következtében agyuk úgy fejlődik, hogy érzéketlenné válik a jelzésre, folyamatosan esznek, és éppúgy kövérekké válnak, mint édesanyjuk. Ezt nevezzük generációkat átívelő, vagyis transzgenerációs problémának" - mondta el Dr. Peter Nathanielsz professzor, a kísérlet vezetője. "A megváltoztatott étrendű csoport utódaiban normál leptinszinteket mértek, jelezve, hogy az ördögi kör megszakítható."

Kapcsolódó cikkeink:
 • Csecsemőkori kövérség
 • Egyre több a duci gyerek

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések