Terhesség

Napi ajánlott kalóriabevitel a terhesség alatt

Nem kettő helyett, hanem kettőért érdemes enni a terhesség alatt. A terhesség alatti kiegyensúlyozott étrend nagyon fontos a magzat fejlődése szempontjából.
2020. Szeptember 10.
Napi ajánlott kalóriabevitel a terhesség alatt (fotó: Getty Images)

Ha terhesség előtt átlagos volt a testsúlyod és mérsékelten aktívan éltél, akkor az ajánlott napi bevitel körülbelül 2000 kalória volt. Ebben az esetben a következőkkel számolj most, hogy teherbe estél:

Első trimeszter: Az első trimeszterben valószínűleg nem lesz szükség növelni a napi kalóriát. Ehelyett olyan tápláló ételek megválasztására kell összpontosítanod, amelyek fenntartják az energiád, miközben támogatják a magzat fejlődését.

Második trimeszter: Napi 300-350 kalóriával növelheted a kalóriabevitelt – ez megegyezik mondjuk két pohár sovány tejjel és egy tál zabpehellyel.

Harmadik trimeszter: Naponta körülbelül 500 extra kalóriára lesz szükséged.

Ha ikreket vársz, akkor naponta 300 többletkalóriára lehet szükséged magzatonként.

Amennyiben sovány voltál, vagy tinédzser vagy, ennél több kalóriára is szükséged lehet. A fenti számítás egy minden tekintetben (terhesség előtti súly, terhesség előtti sportolás, mozgás, életkor) átlagos kismamára vonatkozik.

Ha túlsúlyos vagy elhízott voltál a teherbe esés előtt, akkor lehet, hogy valamivel alacsonyabb kalóriabevitelre kell törekedned a terhesség alatt, de erről mindenképpen kérdezd meg az orvosodat.

Hogyan lehet megállapítani, hogy megfelelő mennyiségű kalóriát viszel be?

Nem arra buzdítanánk, hogy számolj. Ehelyett inkább a testsúlyodat kövesd figyelemmel, a legjobb, ha hetente nyomon követed.

Ha a normál testsúly tartományba estél a terhesség alatt, akkor az első trimeszterben 1,3-1,8 kg-ot, a második és harmadik trimeszterben pedig hetente 0,45 kg-ot hízás az ajánlatos.

Ha nem hízol eleget, különösen, ha már a második trimeszterben vagy, akkor figyelj arra, hogy eleget viszel-e be az alábbiakból: fehérjékben gazdag ételek, magas kalcium tartalmú ételeket, C-vitaminban gazdag ételek. Továbbá: zöld leveles zöldségek, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, a vasban gazdag ételek, megfelelő mennyiségű zsír és sós étel, víz és egyéb folyadék. Ne feledkezz meg a terhes vitaminokról sem.

Ha azonban túl gyorsan hízol, valószínűleg több kalóriát viszel be, mint amire szükséged van. Próbáld meg csökkenteni a feldolgozott, magas kalória tartalmú ételeket, és figyelj az értékes vitaminokra és ásványi anyagokra.

A legfontosabb azonban, hogy ne ess túlzásba, ne legyél megszállottja sem az evésnek, sem a kalóriaszámolgatásnak. Egyél egészségesen, kiegyensúlyozottan a terhességed alatt, ha pedig bármilyen kétséged merül föl, kérj segítséget szakembertől.

(Cikk forrása: whattoexpect.com)