Terhesség

Nagyatádi Városi Kórház-Rendelőintézet

A gyermekágyas szobákban, az anyák mellett elhelyezett kiságyak mindegyikére csipkebaldachin került. A nővérek varrták, hogy otthonosabb legyen a kórterem. Ez a hangulat jellemző az egész szülészetre.
2011. Április 08.

– A mi hitvallásunk a családközpontú szülészet megteremtése, amit minden lépésünkkel igyekszünk megvalósítani – mondja a főorvos, dr. Jaklovics Ferenc. – Ez a szemlélet a fogantatás pillanatától kezdődik. Szülésfelkészítő tanfolyamokat szervezünk, melyeknek része a gyógytornász vezetésével végzett kismamatorna. A szülőszoba látogatásra az apákat is várjuk, mint ahogy a szülésre is.

A szülészeteket bemutató sorozatunkban alig találkoztunk olyan kórházzal, ahol az apákat beengedik a császárműtőbe is. Nagyatádon erre is van lehetőség. A császármetszéseket spinális érzéstelenítésben végzik. De az is ritka, amit a főorvos vall a szülés módjáról.

– A vertikális szülést tartom szakmailag elfogadhatónak, a fekve szülés nem a biztonságot és könnyű, gyors szülést, hanem az orvos kényelmét szolgálja. Nálunk lehet sétálva vajúdni és ülve szülni. Az egyik szülőágyunk ülő és fekvő helyzetbe is hozható, így a szülés utáni ellátáshoz sem kell mozgatnunk az anyát. Fájdalomcsillapításra kizárólag EDA-t alkalmaznak, ennek is a „sétáló” változatát. Az epidurális érzéstelenítés lehetősége nem függ az aneszteziológusok leterheltségétől, minden szülészorvos levizsgázott, hogy alkalmazhassa, így a nap 24 órájában van rá lehetőség. A fájásgyengeséget minden esetben kezelik, itt nincs tizenkét órás szülés, mert a késlekedés veszélyforrás, és a legközelebbi PIC Pécsen van. A koraszülött babákat oda szállítják.

Nagyatádi Városi Kórház-Rendelőintézet

Az újszülötteket már a szülőszobában mellre helyezik, és a család két órát együtt maradhat. A szoptatást a továbbiakban is minden eszközzel támogatják. Egy védőnő napi két órában segít a szoptatásban és a fejés elsajátításában, de az osztály nővérei sem tétlenkednek. A szoptatás mellett a baba ellátását, fürdetését is megmutatják az anyáknak. Az osztály főnővére dr. Jaklovicsné Végh Gyöngyi, aki a főorvossal (családi) teljes egyetértésben vallja a korszerű, családközpontú elveket.

Sima szülés után a negyedik, császármetszés után az ötödik napon engedik haza az anyákat, babákat.

Tények, adatok

A kórházban 303 gyerek született 2010-ben.

A császármetszések aránya 20 százalék.

Egy kétágyas és egy egyágyas szülőszoba van.

Szülésznő- és orvosválasztásra is van lehetőség.

A beöntés, borotválás, gátmetszés megbeszélés tárgyát képezi, az anyák beleegyező nyilatkozatot adnak döntésükről.

A gyermekágyas osztályon két háromágyas, két kétágyas és két egyágyas légkondicionált szoba van.

24 órás rooming-in működik, de kérésre éjszakára beviszik a babát az újszülöttosztályra.

Az egyágyas, fizetős szoba átszervezés miatt jelenleg nem üzemel.

A terhesgondozást a védőnőkkel együttműködve a kórházban végzik.

A gyermekágyas kórtermekben nem lehet látogatót fogadni, erre a célra külön szobát alakítottak ki.

(A cikk a 2010 decemberi állapotot tükrözi.)

Forrás: Kismama magazin