Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nagy energiájú hanghullámok segíthetnek az ikreken

Szerző: Babaszoba.hu

2016. július 21. | Frissítve: 2016. július 24.

Forrás: Medipress

A nagy intenzitású fókuszált ultrahang - amelyet bizonyos ráktípusok kezelésekor is alkalmaznak - segít az ún. iker-iker transzfúziós szindróma (TTTS) kezelésében.

Nagy energiájú hanghullámok segíthetnek az ikreken

Az iker-iker transzfúziós szindróma egy olyan jelenség, amely során az anyaméhben fejlődő, egypetéjű ikrek egyikébe a placenta-rendellenességéből következően túl sok vér áramlik a másik magzat szervezetéből, és emiatt a másik visszamarad a fejlődésben, míg testvére sokkal gyorsabban fejlődik a normálisnál.
A súlyos eseteket eddig lézer segítségével kezelték, hogy az abnormális véredények elpusztuljanak, hogy mindkét baba külön oxigén- és tápanyagforrásból legyen képes táplálkozni. Ez azonban egy veszélyes beavatkozás, mivel egy kis nyílásra van szükség a méhen, ami növeli a fertőzések és a vetélés kockázatát. Maga a TTTS azonban gyakran halálos kimenetelű, így a legtöbben vállalják a kockázatot.
A Science Translational Medicine című szaklapban publikált kutatás a nagy intenzitású fókuszált ultrahangot tartja a legjobb megoldásnak arra, hogy a problémás placenta-véredényeket elpusztítsa. A kutatócsoport az új módszert 11 érzéstelenítés alatt álló birkán tesztelte.
A szakemberek megállapították, hogy a módszer nem csak hatékony, de lényegesen kisebb kockázattal is jár, mint a korábbi lézeres megoldás.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák