Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nagy bajt jelezhet a terhesség alatti fejfájás

Szerző: Babaszoba.hu

2014. június 21. | Frissítve: 2016. május 23.

Forrás: Medipress

A várandósság alatti fejfájás hátterében akár súlyos egészségügyi probléma is meghúzódhat - figyelmeztet a Southamptoni Egyetemi Kórházak egyikének szakértője.

Kirsty Revell, a Princess Anne Hospital szülész-nőgyógyásza elmondta, hogy a terhességi fejfájások 90 százaléka migrénes vagy tenziós eredetű, s általában javul vagy megszűnik a várandósság utolsó hat hónapjában. A kismamák néhány százalékánál azonban akár életveszélyes idegrendszeri állapotra is utalhat a fejfájás, ami harmadik leggyakoribb halálok az állapotos nők körében.
A The Obstetrician and Gynaecologist című szakfolyóiratban közzétett tanulmányhoz dr. Revell a fejfájás legismertebb okait vizsgálta meg a várandósság alatt és a szülés utáni időszakban, a velük összefüggésben lévő problémákat, valamint azt, hogy a háziorvosok, a szülésznők és a szülészek hogyan biztosíthatják a megfelelő kezelést.

Nagy bajt jelezhet a terhesség alatti fejfájás

"A fejfájás gyakori panasz az életünk során, amelytől néhány nő fokozottabban szenved a terhesség alatt. A legtöbb esetben ártalmatlan migrénről vagy tenziós fájdalomról van szó, ami nem árt sem az anyának, sem a babának, egyszerűen csak kellemetlen. Bizonyos típusú fejfájások azonban arra utalhatnak, hogy valami nagy baj van, s az orvosoknek képeseknek kell lenniük ennek felismerésére. A veszélyes állapotok közé tartozik az agyi trombózis és a magas agyi nyomás" - magyarázta dr. Revell.
A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a migréntől szenvedő nőknél kétszer nagyobb a preeklampszia, azaz a terhességi mérgezés kockázata. Ez a nem ritkán előforduló állapot magas vérnyomással és fehérjevizeléssel jár, illetve terhességi szövődményekhez vezethet. "Fontos, hogy elkerüljük az alaptalan pánikkeltést, ám tisztában kell lennünk a kockázatokkal" - összegezte dr. Revell.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák