Terhesség

Muszáj ilyeneket beszólni a kismamáknak?

Valószínűleg te is kaptál már olyan megjegyzéseket a rokonaidtól, barátaidtól, munkatársaidtól a terhességeddel kapcsolatban, amik nem tetszettek. Bár ők azt hiszik, kedvesek, esetleg viccesek, nagyon tévednek!
2017. Június 21.

Vigyázz, mit mondasz egy kismamának!

Talán a terhességi hormonok hibája, talán az embereké, de bizony vannak dolgok, amiket tényleg nem illik egy kismamának mondani. Mikre gondolunk? Olvasd el, mit ír a blogs.babycenter.com négygyermekes anyukája, aki valószínűleg már mindent megkapott az ismerőseitől, amit csak lehet…

Ezek a legsértőbb megjegyzések, melyeket a négy terhessége alatt hallott:

“Jó nagy vagy már.”

“Még mindig terhes vagy?”

“Olyan, mintha mindig terhes lennél.”

“A kisbabák a cicijeidben vannak?” (Na ezt az édesanya kisgyerekei kérdezték, kedvesek, ugye?)

A legdühítőbb mondatot azonban nem mástól, mint a saját édesanyjától kapta meg a kismama. Miközben a játszótéren hintáztatta kisgyermekeit, odament hozzá az édesanyja, és ezt mondta: “azta, úgy nézel ki, mint aki mindjárt szül!” És ezt akkor közölte, amikor a kismama mindössze 6 hónapos terhes volt. Jó érzés lehetett neki, semmit kétség…

A kismamák érzékenyek, főleg, ha a hasukat, testsúlyukat bántják, ezért jobb, ha inkább magadban tartod a mondandódat, még akkor is, ha kedveskedni akarsz vele. A terhes nők érzelmei hullámzóak, soha nem lehet tudni, hogyan reagálnak egy “bókra”, 50% az esélye annak, hogy rossz néven veszik. Hacsak nem azt akarod mondani, hogy “uramisten, de gyönyörű vagy!”, vagy hogy “te vagy a legszebb nő, akit valaha láttam”, akkor inkább tartsd meg magadnak a véleményed.

Egy mondat, ami mindig beválik, ha egy kismamával találkozol: “nagyon jól áll neked a terhesség”. Ettől se többet, se kevesebbet ne mondj, ha jót akarsz.

Kapcsolódó cikkek: