Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Multivitamin kisokos: mi miért fontos?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. május 23. | Frissítve: 2018. március 21.

Forrás: babaszoba.hu

Ha tanácstalanul nézegeted terhességi multivitaminod címkéjét, most segítségedre sietünk egy vitamin kisokossal. Mi mire való? Olvasd el!

Multivitamin kisokos: mi miért fontos?

A-vitamin: Hámvédő vitaminnak is nevezik, hiszen a bőr és szövetek épségéért felel, de ez a vitamin segíti a csontok (a fogak) zavartalan fejlődését is, a növekedést is. Emellett az A-vitamin a szem vitaminja is, hiszen a látás folyamataiért is felel. A-vitamin szükséges ahhoz is, hogy az immunfolyamatok megfelelően működjenek, és a fertőzésektől védve legyél.
Amit jó, ha tudsz: E-vitamin jelenlétében jobb az A-vitamin felszívódása.
B1-vitamin (tiamin): Akár idegvitaminnak is nevezhetnénk, hiszen az idegrendszer és a szellemi frissesség fontos vitaminja.
A B1 szíved, izmaid működésének őre is.
Ez érdekes: Akinek B1-vitamin hiánya van, azt jobban szeretik a szúnyogok és más vérszívók is.
B2-vitamin (riboflavin): A szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserében van fontos szerepe, de a szöveti légzésben és a méregtelenítésben is részt vesz.
A nyálkahártya épségét is elősegíti, így hiányában bőrproblémák jelentkezhetnek.
Tudtad? A riboflavint az élelmiszeripar is alkalmazza (E101): majonézekben például gyakran megtalálhatod.
B6-vitamin (piridoxin): Aminosavak és fehérjék anyagcseréjében van kiemelt feladata, emellett részt vesz a zsíranyag cserében valamint a vérképzésben is. Biztosítja az idegrendszer megfelelő működését. Hallottál róla? A B6-vitamint egy magyar kutató, György Péter fedezte fel 1934-ben.
B9-vitamin (folsav): A várandós édesanyák legfontosabb vitaminja. Már a terhesség korai szakaszában fontos a pótlása, hiszen az embrió gerincét, a velőcsövet lezáró folyamathoz nélkülözhetetlen ez a vitamin. Fontos feladatot lát el a fehérvérsejtek, vörösvértestek, vérlemezkék képzésében is. Emellett a gyomor-bélrendszer épségéhez is szükséges.
Jó, ha ezt is tudod: Ikertestvére a B12-vitamin, hiszen egymás működését szorosan támogatják.
B12 vitamin (kobalmin): Részt vesz a fehérje- és szénhidrát anyagcsere-folyamatokban, és szerepet játszik a sejtosztódásban.
A többi B-vitaminhoz hasonlóan hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez.
Amit nem szeret ez a vitamin: a cukor, és édességek-ezek ugyanis nem tesznek jót a bélflórának, és így a B12 vitamin felszívódásának sem.
Biotin (H-vitamin): Kén tartalmú vitamin. A szervezet anyagcsere folyamataiban vesz részt elsősorban. Szépség-tipp: ha szebb bőrt, körmöket és hajat szeretnél, figyelj a biotin-bevitelre!
C-vitamin (aszkorbinsav): Nobel-díjas vitamin, hiszen felfedezése Szentgyörgyi Albert nevéhez kötődik.
Fontos antioxidáns hatással bír. Az immunrendszer működését befolyásolja, de számtalan más feladatot is ellát: az íny védelméért, a ruganyos, feszes bőrért is felelős, de a lelki folyamatok, a psziché zavartalan működésében is fontos szerepet kap.
Jó, ha tudod: hazánkban az egyik legjobb C-vitamin forrás a csipkebogyó.
D-vitamin:Erős csontok, egészséges fogak- ezek a D-vitamin jelszavai. A csontképződés folyamata mellett, a csontok gyógyulásáért is felelős és segít megelőzni a csontritkulást.
Egy kis érdekesség: A D-vitamin hiánya fogékonnyá tehet a fertőzésekkel szemben.
E-vitamin (tokoferol):A szabad gyökök felhalmozódása ellen védi a szervezetet, elősegíti a sejtlégzést és megakadályozza a vérkeringési zavarok kialakulását.
Tudtad? Az E-vitamin a ráncok kialakulását is késleltetheti.

Néhány fontos ásványi anyag és nyomelem

Kalcium: A csontok, fogak felépítése az egyik legfontosabb feladata. A véralvadásban valamint az idegrendszer működésében és az izom-összehúzódásban szerepet játszik.
Magnézium: Az idegek és izmok működésében van fontos szerepe, terhesség alatt különösen oda kell figyelni pótlására! Részt vesz a fehérjék, zsírok, szénhidrátok lebontásában, a csontok felépítésében valamint a szív-és érrendszer működésében.
Foszfor: A csontok és a fogak felépülésében fontos. Nagy jelentősége van a fehérje, zsír és szénhidrát anyagcserében is.
Vas: Legfontosabb feladata az oxigén- és széndioxid szállítás. Részt vesz a vérképzésben és a sejtműködésben.
Jód: A pajzsmirigy egészséges működéséhez szükséges. Az idegrendszer működésében és a szellemi egészség kialakításában is fontos szerepe van.
Réz: Fontos szerepe van a vérképzésben és a központi idegrendszer működésében.
Cink: Mintegy 70-féle enzim alkotóeleme. A vércukorszint-szabályozásban, a nemi fejlődésben és a növekedésben egyaránt szerepet játszik. Emellett kedvező hatással van a bőrre is.
Mangán: Részt vesz a szénhidrát-és zsíranyagcsere folyamatokban, és szükséges a DNS és RNS képződéséhez.

Sokan nem tudják...

A terhességi multivitamint nem csak terhesség alatt érdemes szedni, hanem már a terhességre való felkészülés időszakában, sőt, a szoptatás hónapjai alatt is. Kielégítheted általa a szervezeted speciális, komplex vitaminigényét, ami nem csak a te szempontodból fontos, de a babád egészségére is pozitív hatást gyakorol.
Kapcsolódó cikkeink terhességi vitaminok témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések