Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mozgás a terhesség alatt: a babának is jót tesz

Szerző: Babaszoba.hu

2019. augusztus 17.

Forrás: babaszoba.hu

Azt régóta tudjuk, milyen fontos a rendszeres testmozgás a terhesség alatt, ám most egy újabb előnyére derült fény: a sportoló kismamának a babája is ügyesebb lesz.

Egy hónapos kisbabák vizsgálata során megállapították, hogy azok, akiknek az anyukája rendszeresen sportolt a terhesség alatt, ügyesebbek voltak, vagyis jobbak voltak a motoros képességeik (pl. ahogy a fejüket forgatták), a testmozgást nem végző anyák kisbabáival összehasonlítva. A kutatásban összesen 71 várandós anya (és később megszülető babáik) vettek részt. Az anyukákat véletlenszerűen két csoportba osztották. Az egyik csoport tagjai szakember támogatásával rendszeresen mozogtak (hetente háromszor, nagyjából 1-1 órát), míg a másik csoportban lévők csak könnyebb testmozgást végeztek. Az első csoportban lévők választhattak, hogy terhestornán vesznek részt, taposógépen vagy ellipszisgépen edzenek, a kontrollcsoport tagjai pedig nyújtó- és légzőgyakorlatokat végezhettek, ám ez nem volt kötelező.
A baba is ügyesebb lesz, ha mozogsz a terhesség alatt
A kutatást vezető Linda May szerint ezek a korai képességek azt is előrevetíthetik, mely gyermekek lesznek később aktívabbak. A mostani kutatás alapján pedig ezt akár a születés előtt befolyásolhatja a kismama. A rendszeres testmozgás, az aktív életmód, a sport szeretete pedig legalább olyan fontos az egészség megőrzésében, mint a megfelelő táplálkozás vagy a pihentető, elegendő alvás.
May és kollégái úgy vélik, a testmozgás több irányból is támogathatja a magzati fejlődést, például a vérkeringés és az oxigénellátás javításával. Egy meglepő jelenségre is felfigyeltek: a kislányoknál hangsúlyosabb volt a különbség a sportoló és nem sportoló anyukák kisbabái között. Ennek okát azonban nem sikerült kideríteni.
Már rég elavultnak számít az az elképzelés, mely szerint az egészséges várandós kismamáknak minél jobban kímélniük kell magukat. Természetesen, előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor nem ajánlott a mozgás, és bizonyos sportokat jobb kerülni terhesen, de ha valakinek nincsenek egészségügyi problémái, akkor érdemes naponta legalább 30 percet mozogni. May szerint a legjobbak azok a közepesen intenzív mozgásformák, melyek enyhén megemelik a pulzust és felpezsdítik a vérkeringést, anélkül, hogy kifulladnánk. Jó taktika azt figyelni, képesek vagyunk-e beszélgetni mozgás közben!
A kutatás eredményeiről a Medicine and Science in Sports and Exercise című szaklapban számoltak be.
(via)
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések