Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Most már egy életen át elkísér az aranyér?

Szerző: Kiss Virág

2020. augusztus 22.

Forrás: babaszoba.hu

Az aranyér egy örök probléma, ami évezredek óta megkeseríti az életünket. De vajon, ha egyszer utolér bennünket is, már soha nem szabadulhatunk tőle?

Most már egy életen át elkísér az aranyér? (fotó: Getty Images)
Nyílt titok, hogy előbb-utóbb sokunknak adódik problémája az aranyeres csomókkal, ám ezek többnyire maguktól elmúlnak. Jó tudni azonban, hogy sajnos hajlamosak a kiújulásra!

Tisztázzunk gyorsan egy félreértést!

Attól a pillanattól fogva, hogy a világra jöttünk mindannyiunknak van aranyere. Hogy ez mit is jelent pontosan? Már az újszülötteknél megfigyelhető, hogy a végbélnyílás felett kicsivel nyálkahártyával borított érpárnák találhatóak, amelyek a széklet megtartásában és szabályozásában kapnak nagyon fontos szerepet. Aranyérbetegség akkor alakul ki, amikor ezek a párnák megnyúlnak, és kitüremkednek a végbélnyíláson.
A várandósság, illetve a szülés mind-mind egy olyan élethelyzet, amikor a testedben zajló hormonális és fizikai változások miatt nagyobb az esélye annak, hogy ez sajnos be fog következni. De mire számíthatsz a szülést követően?
Nézzünk egy kicsit utána!

Amikor csak enyhék a tünetek

Az aranyeres betegségnek is több stádiuma létezik. A korai stádiumban a kis csomókat valószínűleg még nem is érzed, de idővel aztán már kitüremkedhetnek székeléskor. Enyhébb esetben csak kellemetlen viszketést, székeléskor jelentkező idegentest-érzést vagy némi fájdalmat fogsz érezni, de a kis csomók még szépen visszahúzódnak.
Az, hogy ki mikor fordul orvoshoz, alapvetően egyéni toleranciánktól függ, főleg egy ilyen intim probléma esetében. Ha te is halogató típus vagy, akkor elképzelhető, hogy a kezdeti, enyhébb a stádiumban még nem fogsz szakorvoshoz rohanni.
Pedig itt már érdemes segítségét kérni, hogy a megfelelő kezelésben részesülhess, és ne súlyosbodjanak a tüneteid.
Ilyenkor ugyanis még sikeresen fel lehet lépni az aranyér ellen életmódváltással, kenőcsökkel, kúpokkal és szájon át szedhető készítményekkel, de hatékony megoldás lehet a gumigyűrűvel történő leszorítás is. Ez utóbbi beavatkozás a statisztikák szerint 10 embernél 8-nál jó megoldásnak bizonyulhatnak, vagyis nem kell tartani a kiújulástól.

Műtét után is érhetnek meglepetések

Az aranyér III.-IV. stádiumában, amikor már nem lehet visszahelyezni ezeket a csomókat, fokozódik a fájdalom, akár vérrög is kialakulhat, és a vérzések is mindennapossá válhatnak. Ez esetben már műtéti megoldásra lesz szükség, ami pozitív változásokat hozhat az életminőségedre nézve. Szerencsére egy jól elvégzett műtét után kicsi a valószínűsége annak, hogy kiújuljon a problémád, ugyanakkor nem lehet kizárni ennek a lehetőségét sem is.
Egyes statisztikák szerint 100 műtét követően nagyjából 5 esetben számíthatunk arra, hogy később kiújul az aranyerünk.

Mi okozhat kiújulást?

Az aranyérbetegség kezelésekor nem elegendő csak a különféle krémekre, kúpokra, injekciókra vagy a műtéti megoldásra hagyatkozni. Fontos, hogy olyan életmódbeli változásokat is meghozz, amelyeket aztán következetesen be is fogsz tartani. Igen, egész életedben.
A testsúly normalizálása, a kiegyensúlyozott rostokban gazdag táplálkozás, a bőséges folyadék-bevitel, a székelési szokások rendezése, és a rendszeres mozgás, a gondos intim higiénia nemcsak az aranyér prevencióban fontos, hanem egészséged és jól-léted szempontjából is elengedhetetlen. Ha ugyanis nem szünteted meg azokat az életmódbeli tényezőket, amelyek az aranyér kialakulásához vezettek, akkor a kiújulás kockázat fennáll.

Már nem érzem, akkor nincs is?

Az aranyér valamennyi stádiumára jellemző lehet, hogy vannak kellemesebb, gyulladásmentes állapotok is, amikor úgy érzed, végleg búcsút inthettél ennek a fránya betegségnek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a későbbiekben sem fog kiújulni ez a probléma. A már egyszer kialakult aranyér ugyanis nem fordítható vissza, és nem fog varázsütésszerűen megszűnni, csak a panaszokat tudjuk mérsékelni, illetve a későbbiekben gondosan óvni ezt az érzékeny szöveti részt.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések