Terhesség

Módszerek a negatív stressz csökkentésére a terhesség alatt

Hogy lehet kivédeni a rossz stresszt, amikor babát vársz? Milyen módszerek segíthetnek, hogy megelőzd a negatív hatását?
2020. Január 18.
Módszerek a negatív stressz megelőzésére a terhesség alatt (Fotó: iStock)

Mi a különbség a jó és a rossz stressz között?

A rossz stresszt leginkább azzal az érzéssel lehet leírni, amikor már nem bírod tovább a dolgokat, amikor már az erőd határára kerültél. Ezzel szemben a jó stressz éppen fokozza a képességeidet, segít, hogy folytatni tudd, amibe belefogtál. Minden embernél egyedi, mikor van az a pont, amikor már nem motiváló a stressz, hanem negatívan hat rád. Azt, hogy túl sok-e a stressz, egyedül te döntheted el, ezt nem mondhatja meg más helyetted, hiszen te érzed.

A rossz stressz a terhességre is negatívan hat

A negatív stressz a szorongás és a depresszió egyik fő kockázati tényezője. Számos kutatás kimutatta, hogy a túlzott stressz a terhes nők esetében is növeli a depresszió és a szorongás lehetőségét, illetve súlyosbítja a már kialakult probléma tüneteit.

Módszerek, amelyekkel tehetsz a negatív stressz ellen

Nincs hatásunk arra, hogy az összes stresszt kiszűrjük az életünkből, nincs kontrollunk arra, hogy az összes stresszes helyzetet előre tudjuk. Azonban vannak módszerek, amelyekkel tehetünk a stressz ellen.

Testmozgás

Gyorsabb tempójú séta, kocogás, szobakerékpározás, vagy egy kis úszás is kiválóan csökkenti a stresszt, és biztonsággal végezheted ezeket a mozgásformákat a terhesség alatt is, ha az orvosod is megengedi. A lehető legjobb, ha a szabadban mozogsz, így a friss levegő is jótékonyan hat majd rád.

Aludj legalább 7-8 órát

A kialvatlanság hatására gyengül a stressztűrő képesség – a rossz alvás után sokkal türelmetlenebbek, ingerlékenyebbek lehetünk, hajlamosabbak vagyunk konfliktusba kerülni másokkal. Ráadásul az alváshiány a szorongás és a depresszió esélyét is növeli. Már a terhesség alatt alakíts ki megfelelő alvási szokásokat, a baba születése után pedig helyezd előtérbe az alvást, ahelyett például, hogy egész nap a házat takarítanád.

Gyakorold a tudatos stresszcsökkentést

A tudatosság magába foglalja az érzelmekre, testre és környezetre való figyelmet is, és segít a “pillanatban maradni”. Így kevésbé fogsz elkalandozni gondolatban, és szorongani nem létező problémákon, jövőbeli helyzeteken, vagy rágódni a múlton. A tudatosság nem csak a stresszt csökkenti, de segíti a rugalmasságot, a jobb döntésképességet, javítja a kapcsolatokat.

(Forrás: psychologytoday.com)

Kapcsolódó írásaink: