Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mivel enyhíthető a fájdalom a szülés alatt?

Szerző: Kiss Virág

2018. június 11. | Frissítve: 2021. március 13.

Forrás: babaszoba.hu

Egy kisbaba világra hozatala természetes folyamat, de időnként mégis nagy kihívásokat támaszt a kismamák felé. Miként csillapítható a fájdalom a szülőszobán?

Mivel enyhíthető a fájdalom a szülés alatt?
A szülésnek kétségkívül része a fájdalom is, de ma már nem szükségszerű, hogy e fájdalom minden elemét átélje a szülő nő - hangsúlyozta dr. Hernádi Balázs, szülész-nőgyógyász.
A fájdalomérzet mindenkinél más és más. Vannak, akik jobban elviselik a fájdalmakat, míg mások kevésbé. Teljesen felkészülni természetesen nem lehet arra, amit a szülő nő vajúdás közben érez, de többféle segítség is rendelkezésre áll a szülés során, amellyel enyhíthető a fájdalom.

Milyen tényezőkből áll össze a szülési fájdalom?

A szülési fájdalom számtalan tényezőből tevődhet össze. Ilyen kiváltó ok lehet az akár már napokkal korábban kezdődő, enyhe menstruációs görcsöléssel induló jóslófájások, valamint a szülés alatti egyre sűrűbben jelentkező méhösszehúzódások, a méhszájtágulás, a hashártya feszülése és az izmok fokozatos elfáradása.
Persze mindezeket az idegen környezet, a szorongás és félelem, a rossz légzéstechnika, az edzettlenség, a "sehogy sem kényelmes pozíció" és számos individuális tényező csak tovább fokozhatja.
Azok, akik a szülésnél jelen vannak (orvos, szülésznő, dúla, családtagok) hivatottak ezekben segíteni a vajúdó nő számára.
Ugyanakkor - ne felejtsük el -, hogy ez a fájdalom nem cél nélküli, hiszen ennek a nehéz útnak a vége egy nő életének talán leginkább várt pillanata, ami a későbbiekben az átélt élményt, érzéseket és fájdalmat képes átértékelni.

Ki dönti el, hogy szükségem lehet-e fájdalomcsillapításra?

Dr. Hernádi Balázs elmondta: a kismama döntheti el, hogy igényel-e fájdalomcsillapítást, ugyanakkor azt is számításba kell venni, hogy a választott szülészeti intézmény milyen lehetőségekkel rendelkezik, illetve mi a bevett gyakorlata.
Bárminemű gyógyszerelés és fájdalomcsillapítás csakis a kismama tájékoztatásával és engedélyével lehetséges, ugyanakkor - említ egy példát dr. Hernádi Balázs - például bármennyire is szeretné a vajúdó nő az addig ellenzett EDA-t, ha előrehaladott méhszáj, a szülés végéhez közeledve már nem előnyös az EDA alkalmazása.

Gyógyszeres fájdalomcsillapító módszerek a hazai szülészeteken

A szülészeti osztályokon az inhalációs (nitrogénoxidul), injekciós (kábító fájdalomcsillapítók, opioidok, görcsoldók) és gerincközeli érzéstelenítés (EDA) elérhetőek - tudtuk meg a szakorvostól.
Nézzük most sorra ezeket!
N2O/O2 (kéjgáz)
A kéjgázt saját magának adagolja a vajúdó kismama, és egy belélegző maszk segítségével lélegzi be. Előnye, hogy könnyen elérhető és alkalmazható, hátránya, hogy gyorsan kifejti a hatását és hamar kiürül.
Görcsoldó-fájdalomcsilllapító kombináció
Ez a gyógyszeres fájdalomcsillapítás injekció beadását jelenti. Az izomrelaxánsok kombinált adása kifejezetten jótékony, ellazítja a méhszájat, gyorsul a tágulás, tehát javul a fájások hatásfoka.
EDA (epidurális érzéstelenítés)
Ez a nagyon hatásos (eredményes) fájdalomcsillapítási módszer jelenleg a leggyakoribb nálunk. Ha nincs ellenjavallata (pl. gerincferdülés, vérzékenység), esetleg akár orvosi okból (pl. szemészeti) a szülést kíméletesen kell vezetni, az EDA egy jó választás, amit csak javasolni tudok - emelte ki dr. Hernádi Balázs.
Az EDA ugyanakkor viszonylag időigényes beavatkozás, amit altatóorvos végez el.
Ez a beavatkozás a fájásszünetben, deréktájon - a bőr érzéstelenítését követően - a csigolyák között kanül bevezetésével történik a gerincvelő hártyái előtti területre (tehát nem a gerincvelőbe).
Számtalan anyai és magzati előnye van:
  • ellazítja a gátizmokat
  • gyorsítja a tágulási szakot
  • a fájdalmat elnyomja, ugyanakkor megfelelő adagolással a szülés "élményét" nem veszi el
  • amikor a hatása gyengül, ismételhető
  • az esetleges szülést követő gátvarráshoz újra adható hatóanyag (helyi érzéstelenítők) a katéterébe
Hátránya, hogy időnként elnyújtottabb kitolási szakot eredményez, és velejárója a kialakuló alsó végtagi gyengeség, a zsibbadás, ami miatt a kismamának feküdnie kell.
Bár nem terjedt el, de létezik, úgynevezett. "sétáló" EDA is, amely a fájdalomcsillapítás megtartása mellett mozgási lehetőséget biztosít a kismama számára.

A kábító fájdalomcsillapítók

Használatuk ma már nem korszerű, ám erős fájdalomcsillapító hatásuk miatt sok helyen továbbra is a szülőszobai ellátás részét képezik. Hátrányuk - ahogy a név is elárulja -, hogy kábultságot, bódultságot okoznak, szinte kiütik a vajúdó nőt, ugyanakkor a magzatra gyakorolt hatásuk sem elhanyagolható.

Szoptatás és fájdalomcsillapítás

A beadott fájdalomcsillapító gyógyszerek a későbbi szoptatást nem befolyásolják, kiürülnek a szervezetből - hangsúlyozta dr. Hernádi Balázs.

Nem gyógyszeres fájdalomcsillapító módszerek

Vannak kismamák, akik kizárólag "természetes" szülést szeretnének, és már előre jelzik ezt. Ilyenkor nem adunk gyógyszereket - mondja a szakorvos. Számukra alternatívát jelenthet a kádban vajúdás, a relaxációs és meditációs gyakorlatok, a legkülönbözőbb testhelyzetek variálása, de létezik hipnózis is a vajúdás alatt.
A fájdalomküszöb egyénenként változó, de időnként elképesztő, milyen fájdalmakkal is küzdenek meg a gyógyszereket elutasító kismamák.
Amíg a baba állapotát (folyamatos a CTG regisztrálás) megnyugtatónak találjuk, az igények viszonylag széles keretek között engedélyezettek, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, kiért is vagyunk aznap a szülőszobán mindannyian! - hangsúlyozta dr. Hernádi Balázs.
Kapcsolódó cikkeink szülési fájdalomcsillapítás:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Még nem vette fel a babaváró hitelt? (X)

Összegyűjtöttük az öt legfontosabb tudnivalót az állami kamattámogatott babaváró hitelről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések