Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mitől véd a védőnő?

Szerző: Szénási Dóra

2005. szeptember 14. | Frissítve: 2016. április 19.

Forrás: HáziPatika.com

A jól kiépített hazai védőnői rendszer valóban gondos ellátásban, bizonyos értelemben védelemben is részesíti a kismamákat. Mit várhatunk tőlük, miben tudnak segíteni?

Mitől véd a védőnő?

Mindannyian lelkesen készülünk gyermekünk fogadására. Úszunk a boldogságban, amikor a nőgyógyász közli velünk, hogy vágyott gyermekünk megfogant. Amit persze sokan már sejtünk, hiszen reggelenként rohanunk a fürdőszobába, egész nap gyomorégéssel, émelygéssel küszködünk. Zavarnak a szagok, ami a zsúfolt tömegközlekedési eszközökön még elviselhetetlenebb.

De boldogok vagyunk, elviseljük az apróbb kellemetlenségeket, hiszen ez ezzel jár. Nézegetjük a kirakatokat: a bébiholmikat és a kismamaruhákat, és ha eddig még nem ájultunk el, akkor ez biztosan bekövetkezik-, amennyiben az árcédulákra esik a tekintetünk.
És ez még csak a kezdet. Az orvos megállapítja a terhességet, majd a felelős személynek (orvos, szülésznő - utóbbit alacsony kockázatú terhesség esetében választhatjuk) írásban kell tájékoztatni a gondozást végző védőnőt a történésekről. A védőnőnek a terhesgondozási könyvben rögzíteni kell a szakorvosi lelet alapján a terhességi hét meghatározását, illetve a rizikó-besorolást, valamint a gondozásra területileg kötelezett szolgáltató nevét, címét és a 34. hétig a gyermekorvos nevét, elérhetőségét is.

De ki is az a védőnő? Maga a szó szinte mindenki számára ismerősen hangzik, de tulajdonképpen mivel is foglalkozunk pontosan: a védőnők egészségügyi diplomával rendelkező szakemberek, akik a családok, várandós anyák, csecsemők, gyermekek preventív (megelőző, tanácsadó) ellátását végzik az adott területen lévő védőnői körzetekben, oktatási-nevelési intézményekben, családvédelmi szolgálatnál és kórházakban. A családoknak alanyi jogon jár ez a szolgáltatás.
Saját védőnőjét mindenki a lakóhelyhez vagy tartózkodási helyhez legközelebb lévő gyermekrendelőn keresztül találhatja meg, ott lehet érdeklődni, hova is tartoznak területileg. Ha több lakóhellyel rendelkezik valaki, ott érdemes jelentkezni, ahol a legtöbbet tartózkodik.

A terhesgondozás során a kapcsolatfelvétel a kismama és a védőnő között először a terhesség kezdeti szakaszában történik meg, azonban jó tudni, hogy napjainkban optimális családtervezési szolgáltatás is folyik, ahol szintén védőnők dolgoznak. Ez azt jelenti, hogy azok a fiatal párok, akik igénylik, már a gyermek megfogantatása előtt tanácsot és segítséget kapnak annak érdekében, hogy ne csak a véletlenen múljon a családalapítás időzítése, módja és minősége.
A védőnők speciálisan arra lettek felkészítve, hogy a várandós nők terhességének lefolyását kontrollálják, segítséget nyújtsanak a helyes életmód kialakításában (táplálkozás, higiéné, pihenés, sport, öltözködés, gyógyszerszedés, fertőzések megelőzése); a gyermek fogadására való felkészülésről, szülésről beszélgessenek a kismamával, valamint figyelemmel kísérjék a gyermek fejlődését, tanácsot adjanak az életkornak megfelelő gondozásáról, táplálásról, nevelési elvekről, gyermek személyiségfejlődéséről.

A terhesgondozást a védőnő a szülész-nőgyógyásszal és a háziorvossal együtt végzi. A védőnők feladatai hangsúlyosabbak lettek 2014-től. Az ő felelőssége, hogy kiállítsa a terhesgondozási kiskönyvet, segít a kismamának a szülésre, babagondozásra való felkészülésben, megismeri a kismama körülményeit, tanácsokkal látja el és ő adja ki arról is az igazolást, hogy a kismama részt vett a terhesgondozáson. A védőnő az, aki tájékoztatja a kismamát a vizsgálatokról, a várandósság alatti egészséges életmód jelentőségéről. Felkészíti a kisbaba érkezésére, segítséget nyújt szoptatási kérdésekben.

A nem feltétlenül a várandós nőkkel kapcsolatos védőnői feladatok közé került a méhnyakrák-szűrés is.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Táplálkozás és várandósgondozás: kulcspozícióban a védőnők
 • A terhesgondozás útvesztőiben
 • Terhesgondozás 2015: szabályok és lehetőségek

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Még nem vette fel a babaváró hitelt? (X)

  Összegyűjtöttük az öt legfontosabb tudnivalót az állami kamattámogatott babaváró hitelről.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések