Terhesség

Mitől leszünk dühösek a terhesség alatt?

A terhességi hangulatingadozás sok kismamát érint - és vannak olyan várandós anyukák, akik gyakran tapasztalják azt, hogy dühösek. Természetesen rossz napja mindenkinek van időnként, de mégis mi az oka a terhességi dühnek?
2022. Január 24.
Mi okozhatja, ha gyakran érzed dühösnek magad a terhesség alatt? (Fotó: Getty Images)

Egy dolog a rosszullétek miatt időnként nyűgösnek lenni, de egészen más a düh és az ingerlékenység, amit elhatalmasodónak is érezhet a kismama. Ha meg kellene nevezni az okot, feltehetőleg a hormonokhoz lehet köze a dolognak. “A terhességi düh azzal magyarázható, hogy az érzelmek a hormonok miatt a személyre nem jellemző módon változnak. Ez akkor történik, amikor a terhesség alatt a szervezetben jelentős változás következik be az ösztrogén és a progeszteron szintjében, ami rossz közérzetet válthat ki” – mondta el Dr. Jessica Shepherd szülész-nőgyógyász a romper.com portálnak.

Mennyire gyakori a terhességi düh?

A becslések szerint minden 7 terhes nőből 1-nek érintett valamilyen formában a hangulati vagy érzelmi jólléte, így ez a leggyakoribb terhességi szövődmény Dr. Lauren Demosthenes szülész-nőgyógyász szerint. A szakember szerint a terhességhez – a test változásához, az új tünetekhez, a lehetséges alvászavarokhoz, és sok máshoz – való alkalmazkodás fizikai és érzelmi stresszt is okozhat. Amikor valaki várandós, az egyike a legnagyobb érzéseknek, amiket átélhet, a düh.

Nincs egy konkrét időszak, amikor a terhességi düh hatásait lehet érezni, de ez valószínűleg a terhesség egy korábbi szakaszában történik. Shepherd szerint a legtöbb jelentős mértékű hormonváltozás az első trimeszterben és a második trimeszter elején történik – de ennek ellenére a düh a terhesség bármely szakaszán felbukkanhat.

Lehet hatással a babára ez a düh?

A magas pulzus és a remegő kéz bizonyosan nem egészséges a kismama számára, és emiatt elgondolkozhat azon is, vajon ezek a negatív fizikai érzések és érzelmek hatással lehetnek-e az anyaméhben fejlődő babára. A portál szerint lehetséges.

A PubMed tanulmánya alapján a kutatók azt találták, hogy azoknak a terhes nőknek, akik a terhesség második trimeszterében nagymértékű dühöt, haragot tapasztaltak, a magzataik aktívabbak voltak, és nagyobb valószínűséggel tapasztaltak növekedési késést. Továbbá az anyukák magasabb prenatális kortizol- és adrenalinszintje (az alacsonyabb dopamin- és szerotoninszinttel együtt) a babáiknál is tükröződött. Továbbá amikor a babák megszülettek, az alvási mintáik megkavarodtak, ami megnehezítette számukra a jó alvást. “Az anyai hangulatzavarok a magzatra is hatással lehetnek, koraszüléshez, valamint a magzat gyengébb növekedéséhez vezethetnek” – mondta el Demosthenes. Hozzátette, hogy ha a kismama nem kap kezelést, akkor ez a szülés után depresszióként is folytatódhat.

Mit lehet tenni a terhességi düh ellen?

Ha a kismama a szokásosnál dühösebbnek érzi magát, érdemes erről beszélnie az orvosával. Ha a kismamának bármilyen problémája van, mint például a depresszió, a szorongás, a harag, a szomorúság, tanácsadás, szakember segítsége lehet szükséges.

“A támogató rendszer mindig hasznos, és ezt meg lehet találni a házastársnál, a partnernél, a családnál, és a terhességi csoportokban is” – mondta Sheperd. “A terápiás szolgáltatások, például a jóga, a meditáció és a terapeuták is segíthetnek a hangulat helyreállításában.”

A parents.com a következő tippeket is javasolja, amiket érdemes lehet kipróbálni a várandósság alatt:

  • Sétálj egyet. Lehetőleg érdemes elkerülni azokat a vitákat, amik csak még dühösebbé tesznek – ilyen esetben elmondhatod a másik félnek, hogy nem érzed jól magad, és inkább nem beszélnél a témáról. Ezután pedig tegyél egy fél órás sétát a környéken.
  • Maradj aktív. A rendszeres testmozgás is segíthet kordában tartani az érzéseket, és enyhíteni a fizikai kényelmetlenségeket. Az orvos véleményét azonban érdemes kikérni azzal kapcsolatban, hogy ő milyen mozgásformákat javasol.
  • Írd ki. Segíthet az is, ha papírra veted az érzéseidet – legyen az napló, vers, vagy akár egy levél, amit soha nem küldesz el.
  • Mentális egészségügyi szünet. Legyen szó egy szabadnapról, vagy egy néhány órás énidőről, tegyél valami kellemeset magadért: kenj fel egy arcpakolást, nézz filmet, menj el vásárolni, stb.
  • Szakmai segítség. Ha úgy látod, hogy a düh megnehezíti a mindennapokat, javasolt egy terapeuta segítségét kérned.

Forrás: romper.comparents.com