Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mitől lesz túl sok a magzatvíz?

Szerző: Babaszoba.hu

2018. október 6. | Frissítve: 2021. február 3.

Forrás: babaszoba.hu

A túl sok magzatvíz kis mértékben növelheti a terhesség, illetve a szülés alatt kialakuló komplikációk rizikóját. Milyen tünetek esetén gyanakodhatunk erre a problémára, és milyen okok állhatnak a hátterében?

A magzatvíz mennyisége a terhesség nagyjából 36. hetéig folyamatosan növekszik, majd ezt követően csökkenni kezd. A terhességek néhány százalékában előfordulhat, hogy túl sok a magzatvíz. Ennek a legtöbbször semmilyen külső tünete nincs, csak az ultrahangos vizsgálaton, a magzatvíz mennyiségének ellenőrzésekor derül ez ki. Néhány anyukánál azonban a légzési nehézségek, az összehúzódások, illetve a hasi fájdalmak utalhatnak arra, hogy a normálisnál több a magzatvizük, ezért ha ezeket tapasztalod, haladéktalanul beszélj az orvosoddal! Szintén problémára utalhat, ha a terhes pocak szokatlanul nagy vagy szokatlanul gyorsan növekszik.
Miért lehet túl sok a magzatvíz?

Miért lehet túl sok a magzatvíz?

Sok betegség, probléma okozhatja, hogy a kelleténél több a magzatvíz. Ezek között találhatjuk például a terhességi cukorbetegséget, a fertőző betegségeket, de a magzatot érintő fejlődési rendellenességeket is (pl. ha a magzat nem tud eleget nyelni a magzatvízből, vagy nem működnek megfelelően a veséi, illetve, ha túl sok vizeletet termel a magzat szervezete). Általánosságban igaz az is, hogy az ikerterhességeknél több magzatvíz termelődik, mint amikor csak egy baba növekszik a pocakban. Természetesen az is előfordulhat, hogy az orvosok nem tudják megállapítani, hogy miért lehet kóros mennyiségű a magzatvíz.

A túl sok magzatvíz veszélyei

A kelleténél több magzatvíz növelheti a terhesség, illetve a szülés alatt jelentkező komplikációk rizikóját. Nő többek között a koraszülés, az elhúzódó szülés, a méhlepény-leválás vagy a szülés utáni fokozott vérzés veszélye. A születendő kisbabára is veszélyt jelenthet a túl sok magzatvíz, például hatással lehet a köldökzsinór helyzetére, és így a magzat oxigénellátására is.
(via)
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák