Terhesség

Mit tehetünk a reggeli rosszullétek ellen?

Több módszer is ismert a terhesség során jelentkező reggeli rosszullétek enyhítésére. Hogy ezek közül melyek hatékonyak, arról szerettek volna tudósok többet megtudni.
2010. Október 31.

Mint még sokan emlékeznek rá, a thalidomid, melyet a kismamáknak hányinger csillapítására javasoltak az 1960-as években, komoly végtagfejlődési rendellenességeket okozott. Azóta óvatosabbak vagyunk a terhesség alatt szedett gyógyszerekkel.

Kevés bizonyíték van arra, hogy az alternatív gyógymódok valóban hatékonyak-e, a nemzetközi Cochrane kutatócsoport ezt szerette volna kideríteni. A reggeli rosszullétek, a hányinger és hányás a nap bármelyik szakában jelentkezhet, és a kismamák körülbelül felét érinti. Száz kismamából ketten olyan súlyos állapotba kerülnek, hogy kórházi ellátásra szorulnak.

A kutatók közel harminc korábbi kutatást tekintettek át, ebben négyezer, húszhetesnél fiatalabb terhes adatai szerepeltek. Hat felmérés az akupresszúrával, kettő az akupunktúrával foglalkozott, ám egyik módszer sem eredményezett jelentős javulást. Egyetlen tanulmány foglalkozott az akustimulációval (enyhe elektromos inger az akupunktúrás pontokon), melynek pozitív hatásairól számoltak be.

Korábban voltak eredmények, melyek a gyömbér hatékonyságát igazolták, amit számtalan formában alkalmazhatunk, akár kekszbe sütve, akár tabletta formájában – de hatékonynak bizonyult a B6-vitamin is. Néhányan vizsgálták az antihisztaminok hatékonyságát és a hányáscsillapítókat, például a Debendoxot, melyet Angliában kivontak ugyan a forgalomból, ám Kanadában még mindig rutinszerűen alkalmazzák. Angliában jelenleg nincs a terhesek ezen tüneteit kezelő gyógyszer. Ha a tünetek nagyon súlyossá válnak, az orvosok általában prometazine-t és cyclizine-t írnak fel.

“Annak ellenére, hogy ezek a gyógyszerek segítenek elviselni a tüneteket, nem állítható teljes bizonyossággal, hogy hatékonyak és biztonságosak is egyben, különösen a terhesség korai szakaszában” – nyilatkozta Dr. Anne Matthews vezető kutató Dublinból. “Jelenleg a kezelések a lakóhely szerint változnak” – tette hozzá Dr. Brian Swallow.

Néhány kórházban ugyanis nagyon jók a protokollok, mások kevésbé korszerű szakmai irányelveket követnek a terhességi hányás kezelésében. Sajnos nagyon kevés tudományos felmérés foglalkozik ezzel a kérdéskörrel. “A leghatékonyabb kezelésnek a hányáscsillapítók bizonyultak. Ennek ellenére nem alkalmazzuk őket attól való félelmünkben, hogy károsíthatják a magzatot, még akkor is, ha erre semmiféle tudományos bizonyíték nincs” – olvasható a tanulmányban.

Kapcsolódó cikkek:

  • A terhességi rosszullétről
  • Egy émelygős nap története
  • Vészes hányás – Olvasóink tippjei segíthetnek
  • Ezt öntsd a bögrédbe!
  • Forrás: Medipress