Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mit okoz a túlsúly?

Szerző: W. Ungváry Renáta

2013. április 12. | Frissítve: 2016. március 24.

Forrás: babaszoba.hu

Túlsúlyos kismamáknak D-vitamin-hiányos lehet a babájuk - derül ki a kutatási eredményekből.

Egy korábban nyilvánosságra hozott chicagói kutatási eredmény szerint a terhességük kezdetén túlsúlyos anyák újszülöttjeinél alacsonyabb zsírszövetmennyiséget és a normálisnál alacsonyabb D-vitamin-szintet állapítottak meg a kutatók. Szemben a normális súlyú anyák újszülöttjeivel, akiknél a zsírszövet mennyisége születéskor nagyobb volt, és D-vitamin-szintjük is a szokásos tartományban mozgott.

Túlsúlyos kismamáknak D-vitamin-hiányos lehet a babájuk

Érdekesség, hogy valamennyi anya szedett terhessége folyamán vitaminkészítményt, és saját D-vitamin-szintjük rendben volt. A jelenség magyarázatával kapcsolatban még inkább csak találgatásokról számolhatunk be, de úgy tűnik, a jelentős fölöslegben levő anyai zsírszövet visszatarthatja a zsíroldékony D-vitamint, így az nem kerül át megfelelő mennyiségben a magzatba.

A kutatás egy nagyobb vizsgálatsorozat része, amelyben az elhízás következményeit vizsgálják többféle paraméter alapján. A D-vitamin jelentőségét egyre több kutatás támasztja alá. Számos autoimmun és gyulladásos betegség, valamint a túlsúly is összefügg azzal, ha túl kevés van ebből a fontos vitaminból.

Az eredmény alapján indokoltnak tűnik az a javaslat, hogy a túlsúlyos kismamák nagyobb mennyiségű D-vitamin-pótlást kapjanak, mint a vékony testalkatúak.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Veszélyes a túl kevés D-vitamin
 • A picik és kicsik vitaminszükséglete
 • 6 érv, amiért érdemes a terhesség alatt is fittnek maradnunk

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák