Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mit kell tudni azi EDÁ-ról?

Szerző: Turbék Ildikó

2016. július 13. | Frissítve: 2019. október 21.

Forrás: babaszoba.hu

Vannak olyan esetek, amikor a kismama a vajúdás alatt kérhet, vagy az orvos javasolhat epidurális érzéstelenítést. Bár valamilyen szinten megvonja az anyától a szülés élményét, a fájdalmat csökkenti, és a babára nézve sem jelent veszélyt.

Mit kell tudni azi EDÁ-ról?

Ki kaphat érzéstelenítést?

"Az első gyermekemnél is kaptam érzéstelenítést, rendkívül sokat segített. Bevallom nagyon kicsi a fájdalomtűrő képességem. "-kezdi a harmadik trimeszterben lévő Anna történetét. "Egyáltalán nem érzem ezt kényeskedésnek. Többen is azt mondták, hogy lemaradtam így arról a mámorról, ami csak és kizárólag egy anyát a fájások és a szülés pillanatában érhet, de nekem ez így volt szép. Abban biztos vagyok, hogy a második gyermekemnél is majd pontosan ugyanígy szeretném csinálni."
Annával ellentétben persze vannak ellenvélemények, akik úgy gondolják a szülés természetes folyamat és a maga összes kínjával, bajával át kell élni. Maguktól nem kérnének érzéstelenítést, csak abban az esetben, ha tényleg az orvos úgy látja jónak, hogy szükséges ezzel segíteni a szülés folyamatát.
Egyes intézményekben lehetőség van arra, hogy a kismama a vajúdás alatt epidurális (EDA) érzéstelenítést kapjon. Az, hogy mely magyarországi kórházban kérhet, vagy kaphat az édesanya ez általában az adott intézmény személyi feltételétől függ. Tud e biztosítani a szülészeti osztály plusz fő aneszteziológust, aki rendelkezésre tud állni, nem "csak" a császármetszések tervezett idejében, hanem a több órás vajúdások alatt is. Ugyanis legtöbb esetben ezt nem a szülésznő, illetve a szülész orvos, hanem az altatóorvos végzi el, és adagolja a fájdalomcsillapítást.
Ha ilyen terveink vannak, akkor erről érdemes előre tájékozódni, hogy az általunk választott szülészeten van e rá lehetőség.

Miben segít az epidurális vajúdás közben?

"A szülés alatti érzéstelenítés lényege, hogy ha teljesen nem is, de csillapítja a fájdalmat. Tulajdonképpen a motoros funkció megmarad, az "érzést" kapcsoljuk ki, tud járni a kismama, de magát a fájdalmat nem érzi. Ez sem hat egyformán minden kismamára, ugyanis van, aki abszolút nem érzi a fájdalom csökkenését, van akinek pedig igazi felmentés a kellemetlenség alól.
A magzatra nincs káros hatással, viszont a szülés várható idejét megnövelheti és annak az esélyét, hogy vákumot, vagy fogót kell használni a szülés befejezésére. De, hogy miért? Abban az esetben, ha túl korán kezdődött a fájdalom csillapítás akkor úgymond kifáradhat a baba és a mama, és ha a kelleténél tovább kapja a kismama az érzéstelenítést, akkor tulajdonképpen a toló szakaszt sem érzi, vagyis azt, hogy mikor kell nyomnia.
Így szükséges lehet az említett orvosi eszközök használata, de célszerű a kitolás szakaszra már nem adagolni a gyógyszert. Van olyan eset, amikor az EDA azért is jó, mert megkönnyíti a tágulást, mivel segít ellazítani az izomzatot"-mondja Dr. Nyirády Tamás szülész, nőgyógyász adjunktus.

Az érzéstelenítés menete és mellékhatásai

AZ EDA gerincközeli érzéstelenítés, leghatékonyabb fájdalomcsillapítási módszer. Aminek a menete a következő. Az aneszteziológus orvos előre tájékoztatja a kismamát, felméri az általános állapotát. Ha a vajúdó szeretné és vállalja az érzéstelenítést, erről nyilatkoznia kell. Még mielőtt a kanült felhelyezik, kap a páciens egy folyadékpótló infúziót. A kismama ülő helyzetében vezetik be a kanült, vagyis egy műanyag csövet a gerinccsatornába.
Ez bent marad végig a szülés alatt, ezen keresztül történik az érzéstelenítő adagolása, azt követően távolítják el, amikor befejeződik a szülés. Néhány esetben gátmetszéskor is alkalmazzák. Jellemző lehet, hogy mellékhatásként szédülés, hányinger, hányás jelentkezik, a vérnyomás pedig csökken.
Epidurális érzéstelenítés esetében nem csak arra kell gondolni, hogy valaki kényelmi szempontból mentesítené magát a fájdalomtól, hanem igenis vannak olyan esetek, amikor vagy az anya érdekében, vagy a magzatra való tekintettel javasolt az alkalmazása. Ilyen lehet ha például a kismama terhességi toxémiában szenved, vagy akár tüdő, szív betegsége van.
"Abban az esetben, ha nincs mód az epidurális érzéstelenítésre, akkor is tudunk a kismamának egyéb fájdalomcsillapítót adni. Ezek teljesen nem szüntetik meg a fájdalmat, de csökkentik és ellazíthatják, ami gyorsabb méhszájtágulást is eredményezhetnek, vagyis a komplett szülés idejét lerövidíthetik. Ezenkívül homeopátia vagy akár akupunktúra is alkalmazható"-tudjuk meg a szakovostól.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések