Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mit kell tudni a farfekvésről?

Szerző: Szergényi Éva

2003. augusztus 21. | Frissítve: 2020. március 8.

Forrás: HáziPatika.com

A magzat az anyaméhben ösztönösen a legkényelmesebb pozitúrába helyezkedik el, és mihelyt érzi, hogy a feje testének legterjedelmesebb részévé vált, megpróbálja a méhnyak bejáratába helyezni...

Nem tudja, hogy ezzel - nagy szolgálatot téve az anyának - megkönnyíti majd a szülést, mert az agy súlya valósággal húzza őt a "kijárat" felé. Nem mindegy, hogy mit állapít meg az orvos a szülés előtti utolsó viziten: fej- vagy farfekvésű a baba, azaz sikerült-e a szülést segítő helyezkedési manőver, vagy sem.

Miért farfekvésűek bizonyos gyermekek?

A helyes irányba fordulást olykor fiziológiai tényezők akadályozzák.
- Ha a méh még nagyon feszes.
- Ha a méh fejlődési rendellenessége miatt alacsonyan van a méhlepény.
- Ha túlságosan rövid a köldökzsinór.
- Ha az elégtelen minőségű magzatvíz csökkenti a mozgási esélyeket.

Mikor válik visszafordíthatatlanná a helyzet?

A 32. hét után érdemes ezt komolyan venni. Amennyiben az orvos tapintással farfekvést észlel, egy ultrahangvizsgálatot is elvégeznek. Ha az ultrahang megerősíti a feltevést, az orvos az anya alhasi részére gyakorolt enyhe nyomással megkísérli kibillenteni helyzetéből a babát. A baba reflex válasza: lábacskáit meglöki, hogy megkönnyítse a műveletet.
A megfordítási kísérlet ultrahang-ellenőrzés alatt a 36. hét során történik meg. Háromból két esetben siker koronázza a próbálkozást.

Az ultrahangvizsgálatnál kiderül, befordult-e a baba vagy sem

Farfekvésnél két típust különböztetünk meg:

- Részleges farfekvés (ez a leggyakoribb), amikor a baba lábszárát hosszában kinyújtja a teste mellett, lábfeje az arc magasságában van. A szüléskor a feneke jelenik meg először.
- Totális farfekvés: amikor a baba, teste előtt behajlított lábbal ül, a medencén áthaladva combját szétnyitja és szüléskor elsőként a lába jelenik meg.

Hogyan zajlik a farfekvéses szülés?

Mielőtt választanak a természetes szülés vagy a császármetszés között, átvilágítással felmérik a medence keresztmetszetét, és ultrahanggal ellenőrzik a baba méretét. Egyúttal ellenőrzik a baba fejének hajlásszögét, mert ha nem megfelelő, könnyen fennakadhat a medencében a kilökődés során. Az orvos ezen adatok birtokában hozza meg a döntést.
- Ha a fenék jelenik meg először (mivel lágyabb, mint a koponya), kisebb nyomást gyakorol a méhnyakra, kisebb mértékű a tágulás, következésképpen hosszabb ideig tart a szülés.
- A baba erőkifejtése testének különböző részein eltérő. Ha a testrészek nem együtt, összehangoltan haladnak át a medencén, szükségessé válhat az áll vagy a kar "kiszabadítása", amely időigényes művelet. Az ilyenfajta szülés állandó felügyeletet, orvos, szülésznő, altatóorvos együttes jelenlétét igényli.
Kapcsolódó cikkeink farfekvés témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák