Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mit kell tudni a CTG-ről?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. október 4. | Frissítve: 2021. április 22.

Forrás: babaszoba.hu

A terhesség vége felé a magzat szívműködését és a méhösszehúzódások erősségét, ritmusát vizsgálják a kardiotokográfiával, vagyis a CTG-vel.

Mit kell tudni a CTG-ről?

A magzati szívhang monitorozással, a kardiotokográfiával, vagyis a CTG-vel elsősorban a magzat állapotát ellenőrzik. Ez az egyik leggyakrabban alkalmazott magzati állapotdiagnosztikai eljárás.
A CTG-t az utolsó trimeszterben végzik rutinszerűen, általában a 36. terhességi héttől, hetente egyszer, egészen a betöltött 40. hétig. Ez után általában kétnaponta végeznek CTG vizsgálatot, a szülés megindulásáig. A CTG-vel a magzati szívfrekvencia monitorozása mellett a méh fájástevékenységét is ellenőrzik. Az eredményeket grafikusan ábrázolják, két görbét láthatunk egy papírszalagra nyomtatva. A görbék azt mutatják meg, hogy a méhlepény kellő oxigénnel látja-e el a magzatot, azaz arra is lehet következtetni, hogy a magzat jól érzi-e magát odabent.
A vizsgálat során a kismama hasára egy puha pánttal két érzékelőt rögzítenek. Az egyik ezek közül a szívműködést, a másik pedig a méhtevékenységet figyeli és rögzíti. A vizsgálat teljesen fájdalommentes. A vizsgálat előtt érdemes aktivitásra bírni a magzatot valamilyen szelíd módszerrel, sokaknál bevált praktika a csokoládéfogyasztás vagy a hasfal ingerlése simogatással.
A CTG egyébként a szülés során is fontos szerephez jut, hiszen a magzat szívműködését ugyanezzel az eszközzel monitorozzák a vajúdás során is. Ma már olyan CTG-k is léteznek, amelyek drótnélküliek, így lehetővé teszik a vajúdás során a szabad testhelyzet megválasztását és a kismama szabad mozgását is.
Ha a CTG azt jelzi, hogy a magzat oxigénellátottságával valamilyen probléma van, akkor azonnali orvosi beavatkozásra is szükség lehet.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések