Terhesség

Mit jelent a missed ab?

Amikor az embrió fejlődése leáll, missed abortionról vagyis abbamaradt vetélésről beszélünk. Jellemzően a terhesség 6-10. hete között következik be.
2017. December 06.
Mit jelent a missed ab?

Spontán vetélésnek nevezzük a terhesség 24. hete előtti magzati elhalásokat. A korai vetélések az első trimeszterben történnek meg és az összes spontán vetélés 70 százaléka is erre a korai időszakra tehető.

A vetéléseket több szempont szerint is csoportosíthatjuk: terhességi hetek alapján, vagy lefolyásuk alapján is.

Missed abortionról (missed ab) vagyis abbamaradt vetélésről beszélünk, ha az embrió fejlődése leáll, a korábban látott szívműködés megszűnik vagy az előző ultrahangos vizsgálathoz képest nem mutat fejlődést. Missed ab esetében a kismama teljesen tünetmentes is lehet, vérzés, görcs nem jelentkezik minden esetben.

Jellemzően a terhesség 6-10. hete között következik be az embrió elhalása missed ab esetén, az embrió kilökődése akár heteket is késhet.

A missed abortion jellemzően sárgatest-elégtelenség következménye. A  terhesség 6-10. hetében a petefészekben csökkenni, a lepényben pedig növekedni kezd a progeszteron termelés. Sárgatest-elégtelenség esetén bekövetkezhet egy olyan időszak, amikor a petefészek már, a lepény pedig még nem termel elegendő progeszteront.

Hajlamosító tényező a terhesség előtt a peteérés elégtelensége, a tüszőrepedés elmaradása. Emiatt a terhesség előtt gyakori a rendszertelen, erős, alvadékos, fájdalmas vérzés, melyet mellfájdalom vezet be.

A missed abortion legelső tünete a korai terhességi jelek (émelygés, gyakori vizelési inger, mellfeszülés) megszűnése és a vörösbarna hüvelyi folyás jelentkezése.

Kapcsolódó cikkeink vetélés témában: