Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miről (nem) árulkodik a kismama pocakja?

Szerző: Hojer Eszter

2019. szeptember 30.

Forrás: babaszoba.hu

A legelterjedtebb nézet szerint a pocak formája elárulja, hogy milyen nemű a baba. Van-e alapja ennek a régi vélekedésnek? És miről árulkodik még a terhespocak?

Miről (nem) árulkodik a kismama pocakja? (fotó: iStock)
Biztos minden édesanya találkozott valakivel, aki szakértőként állapította meg a várandós pocak alapján a baba nemét. Mondván, hogy egy szép, a hason magasan kidudorodó pocak azt jelenti, hogy kisfiút vár, míg egy alacsony, lekerekítettebb domborulat, amely a derékon és a csípőn körbe kiszélesedik, lányra utal. (Másutt pont fordítva vélekednek.) Ezzel szemben a valóság az, hogy a pocak formája nem a baba méretéről, neméről, egyéb tulajdonságáról árulkodik, hanem magáról az édesanyáról.

Mennyire fitt az édesanya

Az erős hasizmok szorosabban, ezáltal magasabban is tartják a növekvő anyaméhet, benne a magzatot. Egy kevésbé edzett várandósnak jellemzően lentebb domborodik a hasa, mint az erős hasizmokkal teherbe eső nőknek, akiknek ezáltal kevésbé is csúcsosodik kifele a pocakjuk.

Többedik terhesség - testünk emlékezete

A korábbról már ismert terhességi hormonok megjelenésével az izmok és kötőszövetek, amelyek már találkoztak korábban ezekkel a hormonokkal, azonnal a megnyúlási módra kapcsolnak. Vagyis többedik várandósság esetén egyből elkezdenek az izmok, köztük a hasizmok is lazulni - ez egyenesen vezet ahhoz a következményhez, hogy a magasabb sorszámú terhességek korábban láthatóvá válnak az édesanyán. Ezzel együtt a pocak is lentebb fog dudorodni és szélesebb is lesz, mint a megelőző terhesség(ek)ben.

Magas anya kisebb has, alacsony anya nagyobb has

Alacsony anyák esetében, akiknek a törzse rövidebb az átlagosnál, a méh számára kevesebb a hely a hosszirányú növekedésre. Érthető módon, hiszen a medence és a bordák közötti tér fizikailag kisebb nekik. Emiatt az ő méhük oldalirányba is sokat terjeszkedik, ezzel nagyobb pocakméretet eredményezve. Egy hosszabb törzsű (vagyis magasabb) édesanya esetén a méh keskeny, hosszú tud maradni, így a pocak is kisebbnek fog tűnni.


Nagy pocak - nagy baba?

Nem feltétlen. A nagy pocakméret önmagában csak a kevésbé feszes hasizmokról árulkodhat. Főleg többedik várandósság esetében: a terhességről terhességre egyre nagyobb méh magzat nélkül is egyre több helyet igényel - benne növekvő magzattal pedig értelemszerűen még nagyobbat.
A várandósok számára cikkeket közlő amerikai The Bump védőnő-csecsemős nővért kérdezett erről az összefüggésről, aki a tapasztalatait így fogalmazta meg: "Mérjük ugyan az anyuka pocakját, tapintással vizsgáljuk a hasat, de ennek célja csupán annyi, hogy megállapítsuk, hogyan növekszik a baba a terhességi korhoz viszonyítva. A pocak méretének csak kevés direkt összefüggése van a baba tényleges súlyával."
(A cikk a The Bump cikke alapján készült.)
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák