Terhesség

Mire jó a köldökzsinórvér?

Sokat hallani róla, s mind többen fizetnek is azért, hogy újszülöttjük köldökzsinórvérét "őssejtnyerés" céljából tároltassák. Mit lehet gyógyítani ezzel az értékes anyaggal? Megéri a pénzt, amit sokan erejükön felül költenek rá?
2007. Szeptember 02.

A szervezet minden sejtje őssejtekből alakul ki. Legfőbb tulajdonságuk, hogy bármi lehet belőlük. Ez elmondható az ezzel foglalkozó kísérletekre is. A bulvárlapok híradásai szerint új fog, új vese vagy új szívizom hozható majd létre belőlük. Gyógyítják a cukorbetegséget, elsimítják a ráncokat, és talán örök életet is biztosítanak. De hogy mikor? Talán húsz, talán ötven év múlva, de az is lehet, hogy soha nem fognak mindent őssejtekkel gyógyítani.

A legtöbb szakember véleménye egyezik abban, hogy az őssejtek elraktározása fontos dolog volna, mert levétele egyszerű és fájdalommentes, ám a benne rejlő lehetőségek óriásiak lehetnek. Abban viszont a legtöbben kételkednek, hogy érdemes-e sok-sok pénzt áldozni olyasmire, aminek felhasználási esélye a vér “tulajdonosának” életében az orvostudomány mai állása szerint szinte a nullával egyenlő.

Máskor is hozzá lehet jutni

Hiába a köldökzsinórvér az őssejtek bő forrása, ha szülés után mindez kárba vész a méhlepénnyel együtt. Pedig a benne lévő mintegy másfél deciliternyi vért ilyenkor még egyszerűen ki lehet nyerni. Ez sem a babát, sem a mamát nem károsítja, egyiküknek sem fáj a mintavétel. Ugyanakkor az is igaz, hogy őssejtekhez bármikor hozzájuthatunk életünk során. Ehhez mindössze ötnapos kúrára van szükség, miközben a páciens egy speciális stimuláló szert kap.

A kapott őssejtmennyiség a köldökzsinórvér ötvenszerese is lehet! Ez évek óta rutineljárás az önkéntes donoroknál. De lehetőség van arra is, hogy a betegek akár saját maguknak is félretegyenek őssejteket a későbbi transzplantációra. – Három gyerektől gyűjtöttünk őssejteket, akik ezt tavasszal, kezelésük végén fogják majd visszakapni – magyarázza Dr. Kriván Gergely főorvos, a Szent László Kórház gyermektranszplantációs programjának irányítója.

– A köldökvér valóban hasznos az átültetéseknél, mert kevésbé szennyezett vírusokkal, hiszen életünk során sok-sok fertőzésen esünk át. Az is nagy előnye, hogy immunológiailag jobb tulajdonságokkal rendelkezik, ezért az átültetéshez nincs szükség teljes egyezésre. De azért tudni kell, hogy nem mindig a köldökvér a legjobb megoldás, felhasználásának komoly korlátai vannak.

A legfontosabb, hogy genetikai okokból kialakuló betegségek esetén saját köldökvér nem használható fel, hiszen az őssejt már magában hordozhatja a betegséget. Másrészt az ebből a forrásból nyerhető őssejtek mennyisége olyan kevés, hogy a negyven kilónál súlyosabb betegek esetében ez egyszerűen nem elegendő! Ráadásul az a gyermekkori leukémiatípus, amely saját köldökvérrel gyógyítható, rendkívül ritka!

Szükség van rá?

– Én senkinek sem tanácsolhatom, hogy ne vetesse le születendő babája köldökvérét – tárja szét a kezét Dr. Hajdú Krisztina, az Országos Gyógyintézeti Központ szülész-nőgyógyász főorvosa -, hiszen – bár kicsi az esélye annak, hogy az újszülöttnek valaha is szüksége lesz rá – nem lehetek biztos benne, hogy ő nem fog-e abba az egy százalékba tartozni, akin segíthetne a saját köldökvére. Ma még fel sem foghatjuk, milyen hatalmas távlatok nyílhatnak a jövőben az őssejtterápiában – de azt azért tudni kell, hogy jelenlegi gyakorlati haszna csekély.

Bennem az is súlyos kételyeket ébreszt, amikor egy ilyen fontos dolgot magáncégek kezébe adnak. Hiszen nincsen állami garancia arra, hogy a cég, amelynek súlyos százezreket fizet valaki, tíz vagy húsz év múlva is létezni fog, és valóban kifogástalan, felhasználható állapotban juttatja vissza a levett anyagot.

Sokan azt mondják, nem baj, ha soha nem lesz szükség arra, hogy felhasználják a már levett köldökvért, számukra mégis megnyugtató a tudat, hogy szükség esetén bármikor kéznél lenne. De vajon valóban érdemes komoly anyagi áldozatok árán elzárva tartani olyasmit, amire Önöknek talán soha nem lesz szükségük – de amely adott esetben valaki másnak megmenthetné az életét?

Nem lehet pénzkérdés

Külföldön évek óta működnek olyan köldökvérbankok, amelyekbe bárki önkéntesen elhelyezheti gyereke köldökvérét. A minta így bekerül a közösbe, elvégzik a szükséges genetikai vizsgálatokat, és ha kell, bárhol a világon felhasználhatják. Ebben az esetben érvényesül a köldökzsinórvérből nyerhető őssejtek minden haszna, hiszen egy ilyen mintához néhány hét alatt hozzá lehet jutni, mert már létező minta, és bevizsgálták. Hagyományos esetben ugyanis a donorkereséssel és az őssejtgyűjtéssel akár hónapok is eltelhetnek. Ráadásul egy ilyen őssejtbank mintáit bármelyik rászoruló térítésmentesen kapná meg, mint ahogyan kapja meg már ma is!

– A mi intézetünkben még nem volt példa arra, hogy valakinek saját köldökvért adtunk volna vissza – állítja Dr. Kriván Gergely. – Matematikailag igen kicsi az esélye, hogy olyan gyereknél jelentkezzen őssejt-transzplantációt igénylő betegség, akinél az előrelátó szülők elraktározták a köldökvért. De a nemzetközi donorhálózaton keresztül már négy alkalommal kaptunk külföldről köldökvért. Sikeresen végeztünk olyan köldökvérből nyert őssejtátültetést is, amikor egy gyerek újszülött kistestvére őssejtjeit kapta meg. Ezért nem kellett fizetniük a szülőknek.

Közös őssejtbank

Az Országos Gyógyintézeti Központban létesült Köldökvér Őssejtbankban honosítottak meg egy nemzetközileg is elfogadott őssejttárolási módszert. Így elindult a közösségi és magán-köldökvérgyűjtés, hogy Magyarország is csatlakozhasson a nemzetközi köldökzsinórvér-bankhálózathoz. A kutatási célra adományozott minták folyamatos gyűjtése során a labor megszerezte azt a szakmai gyakorlatot, amely szükséges ahhoz, hogy steril és biztonságos módon tudják levenni, feldolgozni és tárolni a köldökzsinórvért.

Természetesen itt is van lehetőség arra, hogy saját célra gyűjtsék és tárolják az újszülött köldökzsinórvérét – miközben az OGYK Csontvelőtranszplantációs Központjával együttműködésben megvalósulhatott az a közösségi őssejtbank, amelynek segítségével azt sem érheti hátrány, akinek erre nincs pénze!

– Szövetegyezési jellegzetességeink alapján nagyon sokféle ember él Magyarországon, ezért ahhoz, hogy a legtöbb transzplantációra váró beteg megkaphassa a betegségét gyógyító köldökzsinórvért, legalább ötezer mintára van szükség – tájékoztatott Dr. Regéczy Nóra, az Országos Gyógyintézeti Központ Köldökzsinórvér Őssejtbankjának laborvezetője.

Aki egyszer adományként beadta a mintát a “közösbe”, az többé saját célra nem kérheti vissza – ám minél többen döntenek a köz javára, annál nagyobb lesz a választék, és annál gyorsabban és biztonságosabban juthat hozzá minden rászoruló!

Nem mindenki tartja fontosnak

Szép dolog az elmélet, de vajon azok hogyan döntenek, akik testközelből is ismerik a daganatos betegségek természetét és azok gyógymódját?

– Több kollégámnak is született gyereke az elmúlt években, és senki nem vetette le a baba köldökvérét – álltja Dr. Kriván Gergely -, pedig nekik itt az intézetben lett volna erre lehetőségük. Mi valóban tisztában vagyunk azzal, hogy kicsi az esély, hogy valaha is szükség lesz rá! És ha mégis, akkor számos más gyógyítási lehetőség is rendelkezésünkre áll. Tény, hogy a köldökvér levétele egyszeri esély, de aki nem él vele, annak sem kell lelkifurdalást éreznie, hogy nem tett meg mindent a gyerekéért.

Látom, hogy sok család erején felül spórolja össze ezt a pénzt, mert úgy érzi, ha nem teszi meg, akkor komoly hátrányba hozza gyerekét. Pedig lehet, hogy jobban jár, ha ezért a pénzért inkább egy jobb gyerekülést vesz a kocsiba, vagy rácsokat szereltet az ablakára – manapság még sokkal nagyobb az esélye annak, hogy ezeknek az eszközöknek hasznát is látja!

Hol lehet mégis elraktározni?

Sejtbank Kft. Tel.: (20)-945-3558

Krio Intézet. Tel.: (1) 416-74-53

Ezek is érdekelhetnek:

  • Gyakori kérdések az őssejtekről
  • Hitek és tévhitek az őssejtről
  • A köldökzsinórvér-őssejtek jellemzői
  • Miért érdemes őssejtet tárolni?
  • Forrás: Kismama magazin