Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Minőséget, s nem mennyiséget!A pozitív családtervezés

Szerző: Hajós Anett, pszichológus

2009. február 9. | Frissítve: 2015. november 16.

Forrás: HáziPatika.com

A családtervezés fogalmán legtöbben még mindig a mennyiségi családtervezést értik, főként a nem kívánt terhességek kivédést. A minőségi értelemben vett családtervezés azonban ennél jóval több: lehetőség, hogy tegyünk születendő gyermekeink egészségéért.

Ma Magyarországon a gyermekek fele még mindig előzetes tervezés nélkül születik meg, a fogamzásgátlás hibájának vagy hiányának a következményeként. Annak ellenére, hogy mára korszerű fogamzásgátlási és családtervezési módszerek váltak hozzáférhetővé. Ezeknek köszönhetően a leendő szülők sokat tehetnek (tehetnének) egyrészt a nem kívánt terhességek megelőzésért, ugyanakkor azért is, hogy gyermekeik minél egészségesebben, minél jobb testi és szellemi adottságokkal jöhessenek világra.


A családtervezés két érett felnőtt felelősségteljes döntését jelenti, amellyel kezdetét veszi gyermekeik fogamzásának és születésének előkészítése.

Tágabb értelemben ez annyit jelent, hogy meg kell teremtsék a gyermekvállaláshoz szükséges társadalmi feltételeket, és birtokában kell legyenek bizonyos emberi tényezőknek.

Jelenti ez mindenekelőtt a gazdasági szükségletek biztosítását, a megélhetésükhöz és a gyermek eltartásához szükséges anyagi hátteret és a lakást. Nem elhanyagolható szempont a kulturális felkészültség sem, a gyermek gondozásához és neveléséhez szükséges ismeretek megléte. Társadalmi feltételt jelenthet az a közhangulat is, ami a gyermekvállalási kedvet befolyásolja, valamint a szülőség és a család aktuális társadalmi megbecsülése.

Minőség is legyen a családtervezésben


A gyermekvállaláshoz, családtervezéshez szükséges emberi feltételek alatt a testi és főként lelki érettséget kell tekinteni Fontos tényező a párkapcsolat milyensége, ami jónak egyenrangúság, és felelősségteljesség esetén nevezhető. És végül, de nem utolsó sorban fontos a párkapcsolat érzelmi töltete, a szerelem és a szeretet megléte, valamint a szexuális harmónia is.

Mi a cél: minőség vagy mennyiség?

A családtervezés szűkebb értelemben a biológiai-egészségvédelmi teendőket tartalmazza. Eszerint a családtervezés egy lehetőséget kínál arra nézve, hogy az emberek eldöntsék, hány gyermeket és mikor vállalnak, valamint elősegíthetik egészséges világrajöttüket. Ez tehát a mennyiségi (vagy más néven negatív) családtervezés, mely a gyerekszámmal kapcsolatos elképzeléseket jelenti, melyben kulcsfontosságú szerep jut a korszerű fogamzásgátlásnak. Nehezített fogamzás esetében (amikor a kívánt terhesség egy év alatt nem következik be) pedig éppen a fogamzás serkentésére van szükség.

A minőségi (vagy más néven pozitív) családtervezés célja, hogy biztosítsa a gyermekek számára fogamzásuk, méhen belüli fejlődésük, születésük optimális feltételeit.

A családtervezés segítségével tehát sokat tehetünk azért, hogy egészséges gyermekek születhessenek.

"Tökéletes" gyereket

Az egészséges utódok világrajöttének esélye növekedett, az orvosi ellátás javulásának, a genetikai tanácsadásnak, a korszerű várandósgondozásnak, a terhesség alatti és az újszülöttkori szűrővizsgálatoknak köszönhetően. Az egészségügyi ellátás színvonala és az orvostudomány előrehaladottsága mellett azonban még mindig nagyon sok múlik az emberek tudatosságán, az öntevékeny egészségvédelmen, a megelőzés fontosságának felismerésén.
Hazánkban komoly probléma a népesség csökkenése, általánosságban az jellemző, hogy a hazai párok kevés, de "tökéletes" gyereket akarnak.

Ezen okok miatt fontos tisztában lennünk a minőségi családtervezéssel, mely Magyarországon több évtizedes múlttal rendelkezik; melyben túlzás nélkül a tudomány élvonalába tartozunk.

Egyedülálló hazai modell

A magyar családtervezési modell bizonyos értelemben mindmáig egyedülálló. Az 1984-ben alakult első, úgynevezett perinatális tanácsadás az akkor ismert valamennyi megelőzési módszert magába foglalta a veleszületett rendellenességek megelőzése érdekében.

A tudományos vizsgálatok eredménye egyértelműen bizonyította, hogy az a módszer, melynek folyamán folsav tartalmú multivitamint szednek a fogamzásra készülő nők, az idegcső-záródási betegségek (nyitott gerinc, koponyahiány) 90 %-át kivédi.

Az újabb nemzetközi vizsgálatok más veleszületett rendellenességek kockázatcsökkenését is igazolták: közel felére csökkent a szív- és húgy-ivarrendszeri rendellenségek aránya, csökkent a végtaghiányos és egyes bélrendellenességek előfordulása, de a koraszülés veszélye is.

A veleszületett rendellenességek elsődleges megelőzése óriási népegészségügyi jelentőséggel bír. Hiszen ezek a rendellenességek kezeléssel ugyan javíthatók, de teljességgel meg nem gyógyíthatók. Kezelésük igen magas költségigényű, amely a prevencióra fordított költségeknek a sokszorosa. Valamint az iparosodott országokban a csecsemőhalálozás 20-25%-át a veleszületett rendellenességek okozzák, egyben a vezető halálokok közé tartoznak.
Ezeket a tapasztalatokat összegezve működik ma a Családtervezési Szolgáltatás az Országos Gyermekegészségügyi Intézetben.

Optimális családtervezés

A családtervezés korszerű ismereteinek és módszereinek hatékony és komplex alkalmazását nevezzük optimális családtervezésnek.

Ez a program három, egymásra épülő szakaszból áll:
  1. A családtervezési alkalmasság szűrése
  2. Három hónapos felkészülés a fogamzásra
  3. Kora-terhesség fokozott védelme
A folyamat minimum három hónappal a tervezett terhesség előtt indul, és a várandósság legérzékenyebb, legsérülékenyebb időszakának védelmével, és a 12-14. hétig történő várandósgondozással zárul.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Még nem vette fel a babaváró hitelt? (X)

Összegyűjtöttük az öt legfontosabb tudnivalót az állami kamattámogatott babaváró hitelről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések